Business Internaţional

Prognoza economică globală pentru 2023: furtună şi o rază de speranţă

Prognoza economică globală pentru 2023: furtună şi o...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.01.2023, 00:00 666

Wall Street, cu cea mai mare concentraţie de analişti, speculatori, investitori şi bănci din lume, prezice o primă jumătate de an cu turbulenţe, dar şi optimism în creştere în ceea ce priveşte frânarea inflaţiei, încetinirea ritmului în care băncile centrale cresc ratele şi redeschiderea Chinei.

Investitorii ar trebui să se pregătească pentru încă un an turbulent pe pieţele financiare, spun economiştii. Lupta băncilor centrale împotriva inflaţiei merge mai departe. De asemenea, China va continua să îşi redeschidă economia după restricţiile impuse pentru stoparea ultimului val al pandemiei de Covid-19, iar războiul din Ucraina va împinge economia globală către recesiune, scrie Bloomberg.

Prima jumătate a noului an va fi probabil agitată după ce pieţele globale au suferit anul trecut cea mai mare scădere de după criza financiară din 2008.

Cu toate acestea, indicele bursier american S&P 500 este aşteptat să încheie 2023 puţin mai sus decât a început anul. Cei mai mulţi analişti intervievaţi de Bloomberg cred că avansul final va fi de 6%.

Economiştii prevăd că Rezerva Federală a SUA îşi va încetini ritmul de creştere a ratelor de dobândă în acest an, pe măsură ce perspectivele pentru economia Americii se deteriorează. Inflaţia din SUA a dat înapoi de la vârful din vara trecută, în timp ce seria de majorări ale dobânzilor de către Fed din 2022 a răcit şi piaţa imobiliară.

„Credem că o perioadă de creştere mai slabă decât media este inevitabilă, iar riscurile de recesiune sunt mari, deoarece efectele întârziate ale politicii monetare mai stricte îşi croiesc drum prin economie”, spune Brian Rose, economist la UBS Global Wealth Management.

Michael Antonelli, strateg de piaţă la banca de investiţii Baird, a prezis că Fed îşi va încheia seria de creşteri în februarie şi crede că instituţia „a apăsat butonul de pauză” după încă o creştere a dobânzii. De asemenea, el se aşteaptă ca bursele de acţiuni din SUA să obţină câştiguri în 2023, subliniind că două scăderi consecutive sunt „foarte rare”.

Deutsche Bank prezice recesiuni economice anul acesta, care vor afecta pieţele financiare.

„Vedem cum pieţele bursiere mari scad cu 25% de la niveluri un pic mai mari decât cele de astăzi atunci când recesiunea din SUA va lovi, dar recuperarea va fi completă până la sfârşitul anului, presupunând că recesiunea durează doar câteva trimestre”, au spus analiştii de la Deutsche Bank.

Strategii de la Russell Investments cred că o recesiune este probabilă în 2023, iar pieţele de acţiuni s-ar putea chinui să stea pe linia de plutire, însă rămâne speranţa că o redresare economică globală se va vedea la orizont până la sfârşitul anului.

Şefa Fondului Monetar Internaţional a avertizat că anul acesta va fi „mai dur decât anul pe care îl lăsăm în urmă”, cu o treime din economia mondială în recesiune. Kristalina Georgieva a spus că „cele trei mari economii – SUA, UE şi China – încetinesc simultan”.

O recesiune globală ar putea determina băncile centrale să inverseze unele dintre creşterile puternice ale ratei dobânzilor implementate în ultimul an. Nikolaj Schmidt, economist şef la firma de administrare a investiţiilor T. Rowe Price, prezice că băncile centrale vor relaxa politica monetară la începutul celei de-a doua jumătăţi a 2023.

„Vedem lumea plonjând într-o recesiune globală în 2023. Recesiunea va fi rezultatul înăspririi politicii monetare imense pe care băncile centrale au administrat-o în ultimele 12 luni. Partea pozitivă este că astfel vor fi semănate seminţele pentru o retragere substanţială a inflaţiei”, a spus Schmidt.

Decizia Chinei de a relaxa restricţiile legate de Covid-19 ar putea atenua tensiunile de pe lanţurile de aprovizionare globale, dar ar putea duce şi la o cerere mai mare de mărfuri şi energie, adăugând astfel presiuni inflaţioniste.

Economia Rusiei este deja în recesiune, iar criza economică de acolo va continua probabil în 2023.

„După ce a pornit un război brutal, Putin nu va avea o ieşire uşoară”, au scris economiştii băncii Berenberg. „Ucraina şi lumea liberă îl înfruntă. Cheltuielile de război, otrava cu acţiune lentă a sancţiunilor, fuga unor părţi ale elitei urbane şi costurile tot mai mari ale represiunii vor trage serios Rusia în jos atât timp cât Putin rămâne la putere.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO