Business Internaţional

Productivitate redusă, schimbarea destinaţiilor de călătorie, program de lucru modificat: cum schimbă căldura economiile, turismul şi munca

Productivitate redusă, schimbarea destinaţiilor de...

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2023, 21:12 93

Cu schimbările climatice cres­când temperaturile la cele mai ridi­cate niveluri din istorie şi estimările indicând că acesta este doar începu­tul, studii noi arată că impactul căl­durii asupra muncitorilor se extinde la nivelul întregii economii şi ero­dează productivitatea, scrie The New York Times.

Căldura extremă provoacă pro­ble­me pentru cei care lucrează în fa­brici, depozite şi restaurante, cât şi pen­tru angajaţii companiilor aeriene şi ai firmelor de telecomunicaţii, servi­ciilor de livrare şi companiilor de energie.

Un studiu publicat recent a găsit că absenteismul creşte, iar programul de lucru scade pe fondul căldurii şi a concluzionat că pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, pierderile la nivelul productivităţii vor fi din ce în ce mai mari.

În sectorul turismului, arşi de căl­du­ra europeană, turiştii caută noi des­ti­naţii în această vară, notează CNBC.

„Înregistrăm un interes şi dorinţă puternice de a profita de vara scan­dinavă. Destinaţiile scandinave ca Finlanda, Norvegia, Suedia, Islada se bucură de vânzări în creştere drama­tică“, arată Tom Marchant, cofon­da­tor al operatorului Black Tomato.

Şi alte destinaţii, ca Edinburgh, Scoţia, Riga, Letonia şi Tallinn, Es­tonia înregistrează cerere crescândă.

De asemenea, din cauza căldurii, turiştii caută din ce în ce mai mult destinaţii din zonele de munte.

Angajaţilor unora dintre cele mai mari companii sud-coreene le sunt oferite veste cu gheaţă şi pro­gram ajustat în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru noi valuri de căldură în această vară, potrivit Bloomberg.

Pentru a face faţă căldurii, LG Chem de exemplu oferă pauze pre­lun­gite dacă temperaturile sunt esti­mate să se menţină la peste 33 de gra­de timp de peste două zile. Producă­torul de baterii LG Energy Solution a schimbat programul angajaţilor ca­re lucrează în construcţii exterioare.

Valurile de căldură ar putea revoluţiona felul în care muncim, relatează Euronews.

Pentru a evita povara căldurii, oamenii ar putea lua mai multe pauze, avea un program mai scurt de lucru sau îmbrăţişa schimburile de noapte.

„Valurile de căldură scad nivelurile de concentrare, provoacă oboseală. Companiile ar putea fi nevoite să-şi suspende activitatea în timpul celor mai fierbinţi perioade şi să piardă clienţi, ceea ce poate exacerba sărăcia, închiderile de companii şi afecta economiile“, arată Julie Davies, profesor la UCL Global Business School for Health.

În timp ce legislaţia privitoare la munca în căldură nu ţine încă pasul cu creşterea temperaturilor în multe ţări din Europa, muncitorii de pe continent fac deja ajustări pentru a face faţă temperaturilor extreme.

În Germania, oficialii din sectorul sănătăţii publice recomandă muncitorilor să ia o pauză la prânz ceva asemănător cu siesta spaniolă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO