Business Internaţional

Producătorii de cauciuc vor să limiteze producţia pentru a majora preţurile

Producătorii de cauciuc vor să limiteze producţia pentru a majora preţurile

Cauciucul natural nu poate fi substituit întotdeauna cu materiale sintetice în anumite procese de fabricaţie, precum cele ale echipementelor de minerit şi anvelope pentru aeronave

Autor: Ioana Nita

21.08.2012, 00:02 1872

Principalii producători de cauciuc natural, Thailanda, Malaiezia şi Indonezia, vor înceta pentru moment livrările şi vor încerca să limiteze aprovizionarea pieţei prin arderea arborilor de cauciuni bătrâni pentru a determina creşterea preţurilor, care s-au prăbuşit cu 65% de la începutul anului trecut. Cele trei state controlează 70% din oferta globală de cauciuc, scrie The Wall Street Journal.

Slăbiciunile economiei globale au determinat scăderea preţurilor pentru majoritatea materiilor prime, de la cupru la cărbuni, iar cauciucul este una dintre cele mai afectate mărfuri.

Thailanda, Malaiezia şi Indonezia formează Consiliul Internaţional Tripartit de Cauciuc, un fel de OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) al pieţei cauciucului care are sediul în capitala thailandeză Bangkok. Decizia lor a trimis unde de şoc pe pieţe.

Preţurile mari ale cauciucului vor afecta producătorii de anvelope, aceştia fiind cei mai mari consumatori de cauciuc natural, precum şi produ­cătorii de mănuşi de cauciuc, pantofi şi baloane.

În aceste condiţii, Consiliul pentru Cauciuc are de depăşit o serie de dificultăţi în încercarea sa de a majora preţurile.

"Este ceva asemănător OPEC-ului. Mereu trişează undeva", a afirmat Alvin Tai, analist la banca OSK Investment din Kuala Lumpur.

O problemă pentru Consiliu este Vietnamul, cel de-al patrulea exportator de cauciuc din lume, care nu face parte din grup deşi cele trei state au făcut eforturi de a-l convinge să li se alăture.

Utilizatorii de cauciuc iau măsuri pentru a contracara creşterea preţurilor. Potrivit companiei Top Glove, cel mai mare exportator de mănuşi de cauciuc la nivel mondial, 60% din costul aferent fabricării mănuşilor medicale reprezintă preţul latexului. Un purtător de cuvânt al companiei din Malaiezia a menţionat că pe termen scurt aceasta va fabrica o parte dintre mănuşi din materiale sintetice, iar pe termen lung va cultiva propriii arbori de cau­ciuc. Recent, Top Glove a cumpărat o firmă din In­do­nezia care are 30.000 hectare de teren pentru plantat. Reprezentantul companiei a afirmat, de ase­menea, că este posibil ca majorarea preţurilor la cau­ciuc să fie suportată în proporţie de 70-80% de către clienţi.

"Producătorii ar trebui să lase mecanismele pieţei, cererea şi oferta, să determine preţul cauciucului", a spus purtătorul de cuvânt al Top Glove.

Preţul cauciucului natural a atins nivelul record de 528 yuani (67,46 euro) pe kg în februarie anul trecut, iar apoi a scăzut la fel ca şi preţul altor materii prime. Spre exemplu, preţul petrolului s-a redus cu 16% faţă de nivelul înregistrat în februarie 2011, iar cel al cuprului a scăzut cu 20% din cauza temerilor că producţia la nivel mondial va stagna. În China, cel mai mare consumator de cauciuc din lume, importurile de cauciuc natural au crescut în luna iulie cu 16%.

Piaţa de cauciuc are dimensiuni reduse compa­rativ cu pieţele altor materii prime, producţia anuală fiind de 10-11 milioane de tone.

Cauciucul natural este parte integrantă în anumite procese de fabricaţie, precum cel al echipamentelor miniere sau al anvelopelor pentru avioane, şi nu poate fi substituit întotdeauna de cauciucul sintetic.

Arborii de cauciuc cresc doar la tropice, iar seva lăptoasă colectată de la aceştia este cunoscută sub numele de latex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO