Business Internaţional

Producătorii de arme din Europa Centrală se lansează într-o cursă pentru forţă de muncă pentru a face faţă celui mai puternic boom de la sfârşitul Războiului Rece

Producătorii de arme din Europa Centrală se lansează...

Autor: Catalina Apostoiu

02.08.2023, 21:50 271

De la construirea de a­par­tamente pentru angajaţii noi şi până la oferirea de mese gratuite muncito­rilor aflaţi la pensie pentru ca aceştia să-şi împărtăşească cu ei cunoştin­ţele, producătorii de arme din Europa Centrală caută cu înfrigurare noi căi de a face faţă celui mai puter­nic boom de la finalul Războiului Rece, scrie Reuters.

În faţa unora dintre cele mai defi­citare pieţe ale muncii din Europa, producătorii de arme din Polonia şi Cehia lansează sau extind programe de recrutare şi pregătire de noi an­ga­jaţi după ce războiul din Ucraina a generat o creştere dramatică a cererii pentru produsele lor.

Industria de armament din regiu­ne şi-a accelerat puternic producţia pentru a alimenta Ucraina şi a aco­peri cererea la nivel mondial în con­diţiile în care ţările îşi cresc cheltu­ielile din domeniul apărării.

Producătorul ceh din domeniu STV Group a încheiat un acord cu oraşul cel mai apropiat de cea mai mare fabrică a sa din Policka pentru construcţia de apartamente finanţate de companie pentru angajaţii noi.

Compania a început de aseme­nea să le ofere muncitorilor aflaţi la pen­sie me­se gratuite la cantină pentru ca a­ceştia să-şi împărtăşească cunoştinţele.

Cehia şi Polonia au printre cele mai scăzute rate ale şomajului din UE pe luna iunie, 2,7%, cu mult sub media UE de 5,9%.

Jiri Hynek, preşedinte al aso­cia­ţiei din industria apărării şi securităţii (DSIA) din Cehia, a declarat pentru Reuters că lipsa de muncitori ar pu­tea împinge producţia în afara Euro­pei Centrale. Cu suficienţi muncitori şi materiale, companiile cehe şi-ar putea creşte producţia cu până la 20%, a estimat acesta.

Pe măsură ce cererea creşte, ne­voia de muncitori mai tineri cu califi­cări tehnice nu va face decât să se in­tensifice pentru o industrie care depin­de de inovaţie pentru a creşte în continuare, a adăugat Hynek.

Producătorul ceh de explozibili Ex­plozia îşi extinde cooperarea cu uni­versităţile locale şi accelerează au­tomatizarea pentru compensarea lip­sei de muncitori. Compania poloneză WB Group a început să angajeze femei la o scară mai largă anul trecut pe liniile de asamblare.

Alte sectoare din Polonia şi Cehia au întâmpinat în ultimii ani dificultăţi în a găsi forţă de muncă, însă această problemă este una nouă pentru industria de armament, unde forţa de muncă a scăzut după era comunistă.

Compania poloneză de stat PGZ a luat în vizor o gamă largă de industrii folosind anunţuri pe social media. Compania intenţionează de asemenea să lanseze o campanie anul viitor pentru a-i convinge pe polonezii care lucrează în şantierele navale scandinave să se întoarcă acasă şi să lucreze la construcţia de nave noi pentru marina poloneză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO