Business Internaţional

Procurorii acuza 29 de persone si trei institutii in cazul Parmalat

28.05.2004, 00:00 18

Procurorii italieni care ancheteaza cazul Parmalat au inaintat unui judecator din Milano o cerere pentru darea in judecata a fostului fondator al companiei, Calisto Tanzi, a altor 28 de directori si a trei institutii financiare.
Pe lista se afla, alaturi de Tanzi, care a fondat compania in urma cu 40 de ani, si trei dintre fostii directori financiari (Fausto Tonna, Luciano del Soldato si Alberto Ferraris), a declarat unul din cei trei procurori. Sunt pusi de asemenea sub acuzare fiul lui Tanzi (Stefano Tanzi ), fratele sau (Giovanni Tanzi), precum si nepoata lui (Paola Visconti), toti membri ai consiliului.
Bank of America, cu ajutorul careia Parmalat a vandut obligatiuni in valoare de mai mult de un miliard de euro, precum si auditorii externi Deloitte&Touche (principalul auditor al Parmalat din 1999) si fosta filiala italiana a Grant Thornton, acum numita Italaudit, se afla de asemenea pe lista de acuzare. Mai precis, este vorba de Adolfo Mamoli si Giuseppe Rovelli de la Deloitte&Touche si de Lorenzo Penca si Maurizio Bianchi de la Italaudit.
Cei trei procurori care lucreaza in cazul Parmalat, Franceso Greco, Eugenio Fusco si Carlo Nocerino, au mai facut o incercare de a deschide cazul  pe 18 martie. La acel moment solicitau o procedura rapida care le-ar fi permis sa treca peste audierile preliminare (care in Italia pot dura cativa ani). Judecatorul a respins insa aceasta cerere, pe motiv ca nu erau destule dovezi care sa indreptateasca o asemenea masura.
Magistratul Cesare Tacconi are cinci zile la dispozitie sa decida daca se va ajunge sau nu la un proces. In cazul unei decizii afirmative, audierile preliminare vor incepe peste alte 30 de zile (cu toate ca intr-un caz atat de complex  aceasta perioada se poate prelungi pana la sase luni).
Cele 29 de persoane si trei institutii sunt acuzate de manipularea pietei, obstructionare a unei investigatii si falsificarea documentelor de audit. La prima acuzatie se poate aplica o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, pentru celelate doua, termenul este de patru ani.
Un eventual proces ar reface increderea investitorilor in piata italiana, care a fost zguduita in ultimii ani de scandaluri financiare precum cel al Cirio, un alt producator de produse alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO