Business Internaţional

Procesul de consolidare a sectorului bancar german este accelerat de turbulentele de pe piata financiara mondiala

16.04.2008, 15:22 18

Deutsche Bank si Deutsche Postbank nu s-au aflat dintotdeauna in cele mai cordiale relatii, in special cand s-a pus problema preluarii uneia de catre cealalta, scrie The Wall Street Journal. Cu aproape patru ani in urma, o serie de demersuri facute de Deutsche Bank aproape ca au stopat listarea Postbank pe bursa.
O achizitie a Postbank de catre Deutsche Bank pare mai probabila acum decat in trecut, in conditiile intensificarii presiunilor asupra celor mai mari banci germane in sensul inceperii indelung anuntatei consolidari a sectorului financiar al tarii.
Firma de consultanta Ernst & Young a scos in evidenta in cadrul unui raport cat de suprabancarizata ramane Germania, cu 2.000 de banci deservind 82 milioane de oameni si cele mai mari cinci institutii ale sale, Deutsche Bank, Dresdner Bank, HypoVereinsbank, Commerzbank si Postbank, controland active bancare ce reprezinta numai 19% din total. Problemele nu sunt noi. In 2005, cu mult inainte de izbucnirea crizei pietelor de credit, autoritatile bancare germane avertizau ca daca bancile nu incep sa fuzioneze, acestea ar putea risca sa fie preluate de catre rivale straine.
Cu patru ani in urma, Deutsche Bank era una din cele doua institutii care se ocupau de listarea Postbank, insa aceasta lua in acelasi timp in considerare achizitionarea bancii. Documente interne pregatite de Deut-sche in perioada analizarii achizitiei au aparut in presa.
Conform acestora, evaluarea Deutsche privitoare la Postbank era cu 15% mai scazuta decat nivelul inferior al in-tervalului de pret la care bancherii sai ofereau actiuni Postbank investitorilor.
Acest fapt a pus capat oricarei incercari de preluare in acel moment. Cu doua luni in urma, directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, declara ca banca este din nou deschisa ideii de a achizitiona Postbank. Recent, singura mare tranzactie a fost reprezentata de preluarea la sfarsitul anului 2005 a HVB de catre UniCredit Group din Italia. De atunci, nu s-a mai inregistrat nici o fuziune la scara internationala pe piata bancara germana.
Numarul fuziunilor interne este unul redus, in afara procesului de consolidare desfasurat intre bancile detinute de stat.
Presiunea in sensul consolidarii care sa implice bancile mai mari ale Germaniei se intensifica, iar tranzactiile sunt acum "inevitabile", conform Ernst & Young, in conditiile in care pe fondul crizei subprime managerii sunt din nou obligati sa abordeze acest aspect.
Bancherii germani nu se declara impotriva fuziunilor. Desi a refuzat sa precizeze daca banca ar fi interesata sa achizitioneze Postbank, directorul fi-nanciar al Commerzbank, Eric Strutz a declarat ca procesul de consolidare in randul bancilor din Germania ar fi "binevenit".
Bancherii germani de investitii incearca de mult timp sa-si imagineze ce forma vor lua fuziunile mai importante. In trecut, speculatiile din jurul Deutsche Bank s-au referit la mai multe tranzactii posibile, printre care o preluare de catre Citigroup, de catre Morgan Stanley si o fuziune cu Merrill Lynch.
Deutsche Bank nu a admis niciodata ca ar purta discutii cu vreuna din aceste banci, iar Ackermann a declarat in februarie ca "nu intentionam in mod sigur sa fuzionam cu Merrill Lynch sau Morgan Stanley". El a respins speculatiile privitoare la posibila achizitionare a diviziei de derivate a SocGen.
Speculatiile au atins apogeul luna trecuta cand Stern, o revista germana de afaceri, a mentionat intr-un articol faptul ca oficialii bancari de top analizeaza crearea unei "super banci" prin combinarea Commerzbank, Dresdner Bank, Deutsche Bank si Postbank.
Stern arata ca o astfel de fuziune ar putea avea loc chiar anul viitor, insa toate bancile despre care s-a spus ca ar fi implicate au refuzat sa comenteze.
Analistii din cadrul bancii de investitii Keefe, Bruyette & Woods au respins astfel de sugestii, spunand ca sunt "extrem de sceptici" avand in vedere complexitatea fuzionarii a patru institutii de aceste dimensiuni.
Analistii au indicat mai multe combinatii pe care le considerau drept posibile si logice, sugerand o preluare a Postbank de catre Deutsche Bank si o fuziune intre Commerzbank si Dresdner Bank.
Acestia au aratat ca Deutsche Bank este "cumparatorul intern logic" pentru Postbank.
In mod similar, o achizitie all-share a Dresdner Bank de catre Commerzbank ar avea logica pentru actionarii Commerzbank, conform Keefe, oferind sinergiile de costuri si venituri necesare pentru a face tranzactia atractiva pentru proprietarul Dresdner Bank, Allianz. Allianz cauta cumparatori pentru divizia de investment banking a Dresdner Bank, Dresdner Kleinwort.
Ernst & Young arata ca bancile germane trebuie sa treaca printr-un proces de consolidare avand in vedere creditele neperformante cu o valoare estimata de 200 miliarde de euro detinute de bancile tarii. Valoarea este cea mai ridicata din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO