Business Internaţional

Problemele de la Airbus lovesc in castigurile EADS

09.11.2006, 17:40 9

European Aeronautic, Defence & Space (EADS), compania-mama a Airbus, a raportat prima pierdere trimestriala din ultimii trei ani, cauzata de intarzierile in productia gigantului Airbus A380. Ca urmare a intarzierilor, Airbus a inregistrat si prima anulare a unei comenzi pentru A380, din partea FedEx, scrie Bloomberg.
Pierderea neta pentru trimestrul trei a fost de 195 mil. euro, in comparatie cu profitul net de 279 mil. euro raportat anul trecut, au declarat oficialii EADS. Conform estimarilor, compania cu sedii la Paris si M?nchen era de asteptat sa raporteze un profit de 142 mil. euro.
EADS trebuie sa faca fata unei intarzieri de doi ani in livrarea modelului A380 si se afla cu cinci ani in urma Boeing in lansarea pe piata a unui nou avion de marime medie, pentru zboruri lungi. Ieri, FedEx a devenit primul client care a anulat o comanda pentru A380 si a ales modelul Boeing 777 ca inlocuitor. Comanda avea o valoare de 3,6 mld. dolari (2,8 mld. euro).
EADS "are, in mod clar, atat probleme de productie, cat si probleme la nivelul managementului", a spus Daniel Broby, director de investitii la Bankinvest, din Copenhaga. "Anularea comenzii de catre FedEx a fost una de proportii. Intarzierile le dau posibilitatea clientilor sa faca presiuni asupra companiei si in special a preturilor", a continuat el.
Compania franco-germana a declarat ca firma a suportat cheltuieli de peste 1 mld. euro cauzate de intarzierile A380.
Viitorul modelului Airbus A380 nu va fi decis pana cand cei doi clienti ramasi, United Parcel Service (UPS) si International Finance Lease Company (ILFC), nu vor hotari daca isi vor pastra comenzile, a anuntat la conferinta de presa de ieri directorul financiar Hans Peter Ring.
"Pentru clientii ramasi, trebuie, in mod evident, sa reconfirmam comanda, pentru ca toti au acum posibilitatea de a anula", a spus Ring. A380 a intarziat atat de mult, incat toti clientii au dreptul de a anula fara a plati penalitati.
UPS, cea mai mare companie de livrari de colete, a declarat ieri ca nu are planuri imediate de a anula comanda. UPS are o comanda de zece avioane, ILFC pentru cinci, iar comanda retrasa de FedEx, cea mai mare companie aeriana comerciala, era pentru zere avioane.
Actiunile EADS la bursa din Paris au crescut ieri cu 2,1 procente, pana la 21,10 euro. Anul acesta, actiunile au scazut cu 34 de procente. Vanzarile pe trimestrul trei au crescut cu 14 procente, la 8,46 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO