Business Internaţional

Primul şef la Peugeot care nu provine din familia fondatorului

Primul şef la Peugeot care nu provine din familia...

Autor: Marius Oncu

19.03.2014, 14:42 158

Peugeot a preluat în anii '70 Citroen, iar în prezent compania este al doilea mare constructor auto din Europa.

Membrii consiliului de administraţie al Peugeot l-au ales pe Gallois, în vârstă de 70 de ani, pentru a beneficia de experienţa acestuia în revitalizarea unor mari companii franceze. Gallois şi Carlos Tavares, care preia postul de director general la 31 martie, vor supraveghea reorganizarea companiei.

Familia Peugeot a pierdut controlul după ce a acceptat ca în acţionariat să intre statul francez şi producătorul auto chinez Dongfenfg, în contextul dificultăţilor financiare cu care se confruntă compania.

Postul de preşedinte, înfiinţat în 1972, va fi deţinut astfel pentru prima dată de cineva din afara familiei Peugeot, a cărei reprezentare în consiliul de administraţie a fost redusă de la patru la două locuri.

Actualul preşedinte, Thierry Peugeot, şi vărul acestuia Robert vor rămâne în consiliul de administraţie, format din 14 membri, a anunţat miercuri producătorul auto. Jean-Philippe Peugeot va părăsi board-ul şi va deveni consilier fără drept de vot, iar sora lui Thierry, Marie-Helene Roncoroni, va demisiona.

Dongfeng va primi două locuri în consiliul de administraţie, iar statul francez altele două.

Peugeot a încheiat în februarie un acord cu statul şi Dongfeng privind recapitalizarea companiei printr-o majorare de capital de 3 miliarde de euro, în urma căreia guvernul francez şi producătorul auto chinez vor deţine participaţii de câte 14%.

Pachetul de acţiuni a familiei Peugeot va fi redus de la 25,5% la 14%.

Reorganizarea pune capăt controlului de 118 ani al familiei Peugeot asupra unuia dintre cei mai mari constructori auto din Europa, dar care s-a confruntat cu probleme în ultimii ani după ce a rămas mult în urma rivalilor în privinţa extinderii pe pieţele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO