Business Internaţional

Primavara neagra pentru Nasdaq si New York Stock Exchange

05.04.2001, 00:00 30



Actiunile companiilor cotate la bursele americane s-a prabusit iarasi ieri, dupa ce o serie de noi avertismente privind rezultatele financiare au readus in discutie temerile privind performantele firmelor in contextul unei incetiniri a cresterii economice.

O alta sedinta, un nou minim din ultimele 29 de luni al valorii indicelui compozit Nasdaq, care a pierdut peste 100 de puncte. Investitorii s-au obisnuit deja cu ideea ca, in fiecare zi, piata extrabursiera isi depaseste contraperformantele din ziua precedenta.

Indicele compozit al pietei Nasdaq a pierdut 109,97 puncte, respectiv 6,2%, incheind sedinta la 1.673 puncte. Valoarea acestuia este in prezent la un nivel consemnat in urma cu 29 de luni, cu doua treimi mai mic decat valoarea record consemnata in 10 martie anul trecut, de 5048,62 puncte.

Bineinteles ca nici indicele de referinta al pietelor financiare din Statele Unite, Dow Jones Industrial Average, nu putea avea o evolutie pozitiva.

Valoarea acestuia a scazut marti cu peste 300 de puncte, aproximativ 3 procente, pana la 9.485,71 puncte. Indicele cel mai reprezentativ al bursei americane a pierdut peste 19% din valoarea maxima atinsa in 14 ianuarie 2000, de 11.722 de puncte.

Incepand cu marii distribuitori de bunuri de larg consum si pana la producatorii de medicamente, toate cele 30 de companii, ale caror actiuni sunt cuprinse in indicele "blue-chip"-urilor americane, au inregistrat scaderi ale cotatiilor.

Tendintele de vanzare au predominat in cadrul sectorului tehnologic, dar nu s-au limitat la acesta, in conditiile in care investitorii se tem de faptul ca evolutia economiei va afecta si firme cu renume.

"Increderea investitorilor in previziunile privind rezultatele financiare ale companiilor se dezintegreaza in fiecare zi" a declarat pentru CNN Joe McAlinden, analist in cadrul Morgan Stanley Dean Witter Asset Management.

Cu toate acestea, analistul de la Morgan Stanley considera ca pietele vor urca in lunile urmatoare, dupa ce se va incheia perioada in care companiile anunta estimarile privind profitul.

Luna trecuta, Chuck Hill, director de cercetare in cadrul agentiei de consultanta First Call, declara: "ne aflam la inceputul sezonului de anunturi privind profitul si suntem pe cale sa doboram recordul raportarilor negative" a afirmat preluat de CNN.

Hill adauga la acea data ca peste 500 de firme au efectuat deja avertismente referitoare la profituri si ca, daca aceasta rata se va mentine si in continuare, se va depasi recordul stabilit in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Dar nu numai avertismentele companiilor au determinat caderea accentuata. Termenul limita pentru stabilirea impozitului pe venit esate peste mai putin de doua saptamani, iar unii investitori nu sunt prea multumiti de faptul ca vor fi nevoiti sa plateasca bani, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi semnificative din scaderea cotatiilor.

"Populatia a pierdut multi bani anul trecut, iar acum trebuie sa-si plateasca si impozitele. Deja nu se mai gandesc la profiturile companiilor si castigul lor personal", a declarat Vince Farrell, seful operatiunilor la Spearz Benzak Salomon & Farrell.

De asemenea, McAlinden declara ca banca centrala a SUA, Federal Reserve, va diminua in mod sigur rata de referinta a dobanzii pentru a calma debandada de pe pietele financiare si pentru a redresa situatia economica a Statelor Unite.

Banca centrala a diminuat deja dobanzile cu 1,5% in acest an, dar se pare ca acest lucru nu este suficient pentru a calma spiritele.

De altfel si membrii Comitetului de Politica Monetara au declarat, dupa ultima diminuare a dobanzii de luna trecuta, ca noi reduceri sunt pregatite, deoarece incetinirea cresterii economice ramane o amenintare importanta.

"Declinul de pe pietele bursiere se datoreaza partial restrangerii cheltuielilor de investitii" care ameninta sa incheie perioada record de expansiune a economiei SUA, subliniaza membrii conducerii Fed.

In ultimul trimestru al anului trecut, rata de crestere economica a atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani si jumatate.

Unii economisti preconizeaza ca ar putea urma o faza de recesiune, definita drept doua trimestre consecutive de crestere negativa, in ciuda mai multor informatii pozitive din ultimul timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO