Business Internaţional

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat în 2023 cele mai mari scăderi din ultimii 60 de ani. Preţurile apartamentelor au scăzut cu 9% într-un singur an

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat în...

Autor: Alex Ciutacu

08.02.2024, 12:15 978

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat în 2023 cele mai abrupte scăderi din ultimii 60 de ani, pe fondul unor costuri de finanţare mai mari şi a unui context general care i-a descurajat pe cumpărători, potrivit Bloomberg.

Preţurile apartamentelor au scăzut cu 9%, în timp ce preţurile caselor au scăzut cu 11%.

În acelaşi timp, preţul locuinţelor multifamiliale – clădiri compartimentate în 2-4 locuinţe – au scăzut cu 20% comparativ cu anul anterior, conform unui indice al pieţe imobiliare publicat de Institutul Kiel.

Această evoluţie sugerează că investitorii au avut un apetit de risc mai scăzut în ultimul an şi au cumpărat atunci când au putut beneficia de discount-uri.

De cealaltă parte, a fost un an complicat pentru cei care au vrut să îşi cumpere prima locuinţă. Un mediu cu dobânzi ridicate, expirarea programului de subvenţii şi reguile mai stricte legate de eficienţă energetică şi materiale de construcţi, toate acestea au pus presiune pe cerere.

Scăderea preţurilor din 2023 a venit după o serie de creşteri accelerate în piaţa germană după criza financiară din 2009. Această creştere a accelerat din nou în timpul pandemiei, iar preţurile au atins un nivel record la începutul anului 2022.

Totuşi, ultimul trimestru din 2023 arată că declinul ar putea fi inversat în curând. Preţurile pentru locuinţele multifamiliale au crescut cu 5% în T4 2023, sugerând că revine apetitul investitorilor pentru piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO