Business Internaţional

Preţurile fără precedent la gaze şi electricitate îi determină pe nemţi să se pregătească febril de pene de curent şi penurii

Preţurile fără precedent la gaze şi electricitate îi...

Autor: Catalina Apostoiu

27.12.2022, 14:45 402

Stive de lemne stau aliniate în partea laterală a unei locuinţe din sudul Germaniei, în timp ce o altă familie din nordul ţării şi-a umplut pivniţa cu paste, orez, ulei de gătit şi conserve de legume. În centrul Germaniei, un neamţ şi-a umplut podul cu răcitoare pentru alimente, o sobiţă de camping, canistre cu benzină. Alţii se aventurează zilnic în apele extrem de reci ale unui lac local, renunţând la duşul fierbinte de acasă.

În întreaga Germanie, cea mai mare economie europeană, oamenii se pregătesc în mod similar, încercând să se asigure că au o locuinţă încălzită şi hrană pe mese pe durata iernii, scrie The New York Times.

Majoritatea nemţilor, 60%, au încredere în propriul guvern, potrivit OCDE. Însă în faţa continuării războiului din Ucraina, care contribuie la scumpirea fără precedent a energiei şi alimentelor, mulţi au decis că dacă se vor confrunta cu ce e mai rău, s-ar putea să fie pe cont propriu. Şi vor să fie pregătiţi.

În timp ce mii de oameni de pe întreg cuprinsul Germaniei şi-au redeschis şemineele şi îşi instalează sobe pe lemne pentru a nu mai arde gaze, care şi-au dublat preţul în ultimul an, Leo Baumler îşi încălzeşte camerele, apa pentru cafeaua de dimineaţă şi-şi coace pizza cu ajutoru sobei pe lemne ca întotdeauna.

În timp ce unii nemţi se pregătesc pentru eventuale întreruperi de electricitate sau oprirea gazelor, alţii se concentrează pe modalităţi de conservare a energiei.

Gregor Ranz şi prietenii său se întâlnesc în fiecare dimineaţă între 8 şi 9 pentru a se scălda într-un lac din districtul Wedemark, la nord de Hanovra. “Îmi fac duş o dată pe săptămână, când mă duc la saună. Bineînţeles că am duş acasă, dar nu-l folosesc”, spune Ranz.

Bernd Sebastian adună lemne dintr-o pădure din apropiere administrată de un prieten care-l anunţă când cad copaci sau când sunt tăiaţi.

Bernward Schepers nu a aşteptat ca guvernul să înceapă să-i îndemne pe cetăţeni să-şi facă rezerve de alimente neperisabile şi 20 de litri de apă de persoană. De luni întregi, acesta strânge provizii şi lemne. În ultimul an, acesta a achiziţionat şi o baterie mare cu panouri solare portabile.

Din ce în ce mai mulţi nemţi au fost atraşi de energie solară în 2022.

La început, pandemia a fost cea care a făcut-o pe Claudia Arndt să facă provizii în pivniţă pentru familia sa. Acum, odată cu criza energiei, familia face provizii din mai multe alimente, cât şi apă de băut.

Aceasta şi-a schimbat şi felul în care-şi încălzeşte locuinţa, recurgând la principala sobă pe cărbune care încălzeşte doar sufrageria şi sala de mese. Celelalte camere rămân neîncălzite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO