Business Internaţional

Pretul record al petrolului ridica profitul BP, cea mai mare companie petroliera din Europa

26.10.2005, 18:36 17

British Petroleum Plc, cea mai mare companie petroliera a Europei, a raportat o crestere de 16% a profitului, inferioara estimarilor unor analisti, scrie Bloomberg.

Rezultatele au fost anuntate in contextul in care uraganele care au lovit Statele Unite au afectat productia petroliera si de gaze si au dus la un declin al vanzarilor de benzina, relateaza Bloomberg.

Castigurile inregistrate de companie pe trimestrul trei au crescut pana la 4,41 miliarde de dolari (3,69 miliarde de euro) de la 3,79 miliarde de dolari cu un an in urma.

BP, condusa de John Browne, este prima din companiile petroliere ale lumii ce raporteaza profituri dupa ce uraganele Katrina si Rita au lovit Statele Unite. Browne a aratat ca preturile la petrol, situate acum in jurul nivelului de 60 de dolari pe baril in New York, cat si costurile legate de gazele naturale ar putea ramane la acelasi nivel ridicat pe perioada de iarna.

"BP a avertizat ca va fi un trimestru dificil" din cauza inchiderii unor campuri petroliere si a unor rafinarii in urma uraganelor, declara Jonathan Copus, analist in cadrul Investec Henderson Crosthwaite din Londra, cu o recomandare "buy" pentru actiunile BP. "Perspectivele companiei sunt inca pozitive in contextul cresterii preturilor la petrol si gaze in decursul trimestrului patru, cand productia se va redresa", a continuat acesta.

Cele mai mari cinci companii petroliere ale lumii, incluzand Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell Plc, Total SA cu sediul in Paris si Chevron Corp., ar putea raporta in urmatoarele doua saptamani un profit net combinat in valoare de 26 mld. dolari (21,7 mld. euro) pe trimestrul al treilea, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului anterior, conform Credit Suisse First Boston. Valoarea actiunilor BP a crescut cu 20% in acest an pe bursa londoneza.

"Companiei BP ii este dificil sa majoreze preturile la pompa in acelasi ritm cu cel inregistrat de costuri", declara Albert Thomson, din cadrul Aberdeen Asset Management din Londra.

Vanzarile de produse rafinate inregistrate de BP au scazut cu 9,4% pana la 6,1 milioane de barili pe zi. Rafinaria din Texas City, cea mai mare rafinarie a companiei, va ramane inchisa pana "catre sfarsitul acestui trimestru", ca urmare a uraganului Rita.

Platforma avariata a companiei, Thunder Horse, este asteptata a-si incepe productia in a doua jumatate a anului 2006, cu o intarziere de peste sase luni, din cauza daunelor provocate de uraganul Dennis. Productia va fi lansata mai devreme decat anticipasera unii analisti. "Este o surpriza pentru mine faptul ca va incepe in 2006", spune Pascal Menges, analist in cadrul Exane BNP Paribas.

BP si Shell au fost cel mai grav afectate de uragane. BP arata intr-un raport din 4 octombrie ca se asteapta ca uraganele sa-i fi redus profitul brut pe trimestrul trei cu peste 700 mil. dolari.

Profitul net inregistrat de companie pe trimestrul trei a crescut pana la 6,53 miliarde de dolari (5,46 mld. euro) de la 4,87 miliarde de dolari (4,07 mld. euro), pe baza unei cresteri de 2,05 miliarde de dolari (1,71 mld. euro) a valorii rezervelor de petrol ale companiei. Vanzarile companiei au fost cu 47% mai mari, pana la 96,5 miliarde de dolari (80,7 mld. euro), de la 65,8 miliarde de dolari (55 mld. dolari).

Productia realizata de BP pe trimestrul trei s-a ridicat la 3,8 milioane de barili de petrol si gaze pe zi, in scadere cu 2,8% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO