Business Internaţional

Preţul porumbului a urcat la un nou record, iar guvernul SUA se roagă pentru ploaie

Preţul porumbului a urcat la un nou record, iar guvernul SUA se roagă pentru ploaie

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2012, 00:03 523

Cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol din SUA a împins ieri preţurile la porumb şi soia la noi niveluri record pe piaţa internaţională, context în care secretarul american al agriculturii a declarat că se roagă zilnic pentru ploaie, iar furnizorii de cereale preferă să intre în inca­pacitate de plată cu impor­tatorii importanţi decât să vândă în pierdere.

"Mă pun în genunchi în fiecare zi şi spun o rugăciune în plus chiar şi acum. Dacă aş ştii o rugăciune sau un dans pentru ploaie, le-aş face", a declarat secretarul american pentru agricultură Tom Vilsack, citat de Financial Times. Oficialul a avertizat că seceta va duce la o creştere puternică a preţurilor.

Cotaţiile cerealelor au urcat puternic în ultima perioadă din cauza perspectivelor tot mai slabe pentru recoltele de porumb şi alte cereale şi soia în SUA. Preţul porumbului a trecut pentru prima dată în contractele futures de 8 dolari pe buşel (1 buşel-25,4 kilograme), ajungând la 8,055 dolari, potrivit Financial Times. Soia a atins un maxim de 17,115 $/buşel (27,2 kg). Preţurile la porumb şi soia au depăşit recordurile înregistrate în timpul crizei de pe piaţa alimentară din 2007-2008, deşi cotaţiile altor cereale precum grâul şi orezul n-au avansat atât de spectaculos. Traderii de cereale se află în alertă ridicată după ce datele autorităţilor americane au indicat recolte în scădere pu­ternică. Meteo­rologii au co­n­firmat, de ase­menea, în această săptămână, că SUA se confruntă cu cea mai pu­ter­nică secetă înce­pând cu 1956. Vremea nefavorabilă cu care se confruntă statele ex­por­­ta­toare de cereale din zona Mării Negre, un început slab al sezonului ploios în India şi ceea ce pare a fi începutul unui nou ciclu El Nino acutizează îngri­jorările privind condiţiile meteo, consi­deră analiştii Barclays, citaţi de Fox News.

Liderii politici nu consideră că lumea se confruntă cu o nouă criză agricolă, întrucât aprovizionarea la nivel mondial cu grâu şi orez, materiile prime cele mai importante pentru securitatea alimentară, rămâne la un nivel destul de bun, iar preţurile sunt sub maximele înregistrate în trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO