Business Internaţional

Pretul graului scumpeste alimentele din Bulgaria

03.08.2007, 17:27 21

Cea mai slaba recolta din ultimii cinci ani din Bulgaria, precum si cresterea record a pretului fainii si al furajelor vor face ca scumpirile resimtite din plin de consumatorii bulgari in luna iulie sa continue si in august, scrie Dnevrik.
Producatorii locali au anuntat miercuri o crestere de 0,51 euro (1,6 lei) pentru un kilogram de carne de pasare si de 30%, pana la 0,35 euro (1,1 lei) pentru o paine de 700 de grame. De asemenea, pretul oualor va fi de 0,1 euro (0,32 lei) in crestere de la 0,08 euro (0,25 lei) in prezent.
Acesta este cel de-al doilea val de scumpiri de la inceputul verii.
Ministrul bulgar al agriculturii, Nihat Kabil, a anuntat ca guvernul nu va apela la importuri de grau sau porumb si va incerca astfel protejarea producatorilor autohtoni. Ministrul adjunct al agriculturii, Svetla Bachvarosa, a declarat ca situatia agriculturii din Bulgaria nu este critica, deoarece cele 2.200.000 de tone de grau aflate in rezervele nationale sunt suficiente pentru a asigura consumul intern. Cu toate acestea, Bulgaria nu va exporta anul acesta cereale. Seceta a afectat peste 185.000 de hectare de culturi de grau, majoritatea in zona orasului Pleven.
Resursele limitate de furaje cresc costurile de productie pentru producatorii de lactate si carne. Marii producatori de lapte si produse lactate au majorat preturile cu 10%-15% inca de acum doua saptamani. Producatorii de lactate au anuntat posibile cresteri si in viitor, cauzate de cresterea pretului la lapte.
Georgi Popov, membru al comitetului director al Asociatiei Producatorilor de Cereale, a declarat ca graul de pe piata din Bulgaria este cel mai scump din lume, cu un pret mediu de 204 euro (649 lei) pentru o tona, o crestere substantiala fata de pretul de numai 81 euro (260 lei) pentru o tona de anul trecut. Krasimir Avramov, membru al comitetului director al Asociatiei Producatorilor de Cereale (APC), declara ca situatia delicata a agriculturii din Bulgaria se va inrautati si ca APC a cerut ministrului Kabil declararea starii de urgenta, dar el a respins cererea. "Reactia ministrului a inrautatit situatia si va face ca situatia de criza de pe piata cerealelor sa se inrautateasca", a declarat Avramov.
Pretul painii variaza acum intre 0,56 euro (1,8 lei) si 0,71euro (2,2 lei), dar este foarte probabil ca acesta sa atinga 0,81 (2,6 lei).
Morarii din Sofia au declarat ca asteapta saptamana viitoarea un transport de 15.000 de tone de porumb din Ungaria. Kabil a declarat ca producatorii locali incearca la randul lor sa importe grau din Uniunea Europeana, dar eforturile lor nu au fost incununate de succes din cauza cunoasterii deficitare a procedurilor protectioniste.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata pe piata furajelor, cu toate ca resursele nu sunt deficitare. Crescatorii de pasari au declarat ca pretul carnii de pui va creste de la 1,6 euro (5,2 lei) pentru un kilogram la 2,04 euro (6,5 lei) pentru un kilogram la distribuitori si este posibil ca pretul acesteia sa ajunga la 8,1 lei pentru un kilogram in magazine.
Pretul pentru carnea de porc a crescut de la 1,02 euro (3,2 lei) la inceputul anului la 1,22 euro (3,9 lei) in ultimele doua saptamani. Galia Bachvarova, membru al comitetului director al Asociatiei Crescatorilor de Porcine, a declarat ca in viitor este posibila o crestere a pretului carnii de porc pana la 1,38-1,43 euro (4,4-4,5 lei) pentru un kilogram.
Fondul de stat al agriculturii a semnat o intelegere cu 21 de institutii financiare ce vor acorda credite producatorilor in baza ajutoarelor pe care acestia le vor primi de la Uniunea Europeana. Ajutoarele acordate de Uniune pentru producatori variaza intre 71,6 euro (227 lei) si 108 euro (342 lei) pentru fiecare hectar de teren arabil.
Printre bancile care au inceput sa promoveze noile servicii financiare se numara First Investment Bank, United Bulgarian Bank (UBB), MKB Unionbank, DSK Bank si Investbank. "Studiile de piata facute arata ca peste 20% dintre producatori vor fi interesati de aceste credite", a declarat Christos Katsanis, presedintele UBB.


In Romania seceta va duce la:
Cresterea pretului painii cu 25%
Majorarea pretului fainii cu 40%
Scumpirea lactatelor cu 15%
Cresterea pretului la legume si fructe cu 30-50%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO