Business Internaţional

Pretul barilului de petrol, luat de uragan

08.07.2005, 18:40 12

Pretul barilului de petrol a atins un nivel record de 61,63 de dolari din cauza speculatiilor ca uraganul Dennis ar putea intrerupe operatiunile de descarcare din Golful Mexic, unde este livrat peste 35% din petrolul SUA, relateaza Bloomberg.

Centrul National American al Uraganelor previzioneaza ca uraganul ar putea lovi golful Mexic in weekend. Anul trecut pretul barilului de petrol a crescut cu cel putin 10 dolari in luna in care America a fost afectata de uraganul Ivan. Sezonul furtunilor va dura pana in luna noiembrie.

"Daca acest uragan va fi unul de categoria a treia, s-ar putea ca o mare parte a importurilor sa fie oprite pentru o perioada", a declarat Mark Waggoner, presedintele Excel Futures din Huntington Beach, California.

"De asemenea, si productia de petrol si gaz s-ar putea reduce din cauza acestui uragan."

Preturile petrolului au atins un maxim saptamana trecuta din teama ca majorarea consumului ar putea ingreuna capacitatea rafinariilor de a strange stocuri suficiente pentru a acoperi evolutia cererii.

"Sosirea uraganelor care ar putea determina epuizarea stocurilor si inchiderea platformelor este ultimul lucru de care aveam nevoie", a spus Tom Bentz, broker petrolier la BNP Paribas Commodity Futures din New York.

Preturile la petrol s-au majorat, in timp ce cererea din America si China a evoluat

Evolutia cererii din America si China a determinat majorarea pretului la petrol, afectand capacitatea de productie a companiilor petroliere.

Statele de langa golf au primit mai mult de jumatate din importurile de petrol ale SUA, acestea fiind locatiile a jumatate din capacitatea de rafinare a tarii. Conform Serviciului de Management al Mineralelor, aceasta regiune furnizeaza peste 30% din productia de petrol a SUA.

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO