Business Internaţional

Pretul barilului de petrol isi revine cu un dolar

24.06.2005, 18:55 7

Preturile petrolului au scazut miercuri cu aproape un dolar datorita unui raport despre rezervele de petrol, scrie CNN Money.

Raportul a aratat ca s-a inregistrat o scadere mai mica a rezervelor brute de petrol decat cea preconizata initial, concomitent cu o crestere rapida a stocurilor de benzina .

Pretul la vanzarile de petrol brut din SUA aferente lunii august au scazut cu 95 de centi, ajungand la 58,09 dolari pe baril la bursa din New York.

Analistii au denumit raportul "foarte neutru" si au crezut ca preturile vor fluctua de-a lungul zilei, datorita cererii puternice indicate de raportul prezentat de Administratia de Informatii Energetice, care previziona o crestere a furnizorilor.

Rezervele brute s-au redus cu 1,6 milioane de barili pentru perioada 10-17 iulie, au spus cei de la AIE, in timp ce analistii chestionati de site-ul Briefing.com se asteaptau ca stocurile brute sa scada cu doua milioane de barili.

La un nivel de 327,4 mil. barili, rezervele brute de petrol raman peste media obisnuita a acestei perioade a anului, arata raportul. Preturile au atins noi recorduri in fiecare din ultimele trei sedinte de tranzactionare, din cauza temerilor legate de lipsa de provizii, mai ales in perioada de iarna. Aceste temeri au permis speculatorilor sa parieze pe o crestere a pretului barilului peste pragul de 60 de dolari.

Ingrijorarile s-au redus dupa ce AIE a anuntat ca rezervele de combustibil distilat au crescut saptamana trecuta cu 1,3 milioane de barili, fata de cresterea de 2 milioane de barili, care era preconizata initial.

Chiar daca majorarea a fost mai redusa decat se asteptau analistii, ea s-a incadrat in limitele preconizate, pentru ca alimentarea rafinariilor cu petrol distilat a fost mai slaba.

"Initial, comerciantii au vazut cifrele prezentate de AIE si au crezut ca soldurile erau exagerate si au luat pozitii de retragere. Dar ei au fost impresionati de faptul ca rafinariile au reusit sa mareasca proviziile de combustibil distilat si au tinut pasul cu benzina", a spus Phil Flynn, un analist petrolier de la firma Alaron.

"Daca piata simte ca rafinariile pot sa rezolve aceste probleme, preturile nu vor creste", a comentat Flynn, adaugand ca stocurile sunt oricum sub media ultimilor cinci ani. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO