Business Internaţional

Pretul barilului de petrol a mai depasit un record: 62 de dolari

03.08.2005, 18:13 17

Anuntul mortii regelui Fahd al Arabiei Saudite, precum si inchiderea unor rafinarii din Statele Unite ale Americii au determinat luni o crestere a pretului barilului de petrol pana la un nivel de 62 de dolari, relateaza The New York Times.

Marirea pretului petrolului arata ca piata continua sa se panicheze la cel mai mic semn de instabilitate in Arabia Saudita, in ciuda tranzitiei catre indelung planuita succesiune a printului mostenitor Abdullah.

"Pietele de petrol preocupate de viitorul dinastiei saudite la conducerea unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume se tem de efectele mortii lui Fahd", a spus Thomas Bentz, analist petrolier senior la BNP Paribas din New York. Politica energetica a Arabiei Saudite nu este preconizata sa se schimbe sub conducerea noului suveran. In ultima decada, regele Arabiei Saudite a fost una dintre principalele persoane care au decis politica legata de petrol si gaz a regatului. "De-a lungul anilor, pietele petroliere s-au miscat si la cel mai mic zvon legat de regele Fahd", a spus Bentz. "In sfarsit, la moartea regelui, pietele au reactionat."

Contractele petroliere futures din New York s-au incheiat luni la pretul de 61,57 dolari barilul, in crestere cu un dolar, dupa ce se marisera in cursul zilei cu 2,9 procente, pana la un nivel de 62,30 dolari barilul. In ultimii doi ani, pretul barilului de petrol s-a dublat.

Dar nu numai moartea regelui Fahd a contribuit la majorarea pretului petrolului. Si alti factori, prezenti in special in SUA, au avut o contributie importanta la aceasta evolutie a pretului barilului de petrol.

Inchiderea unora dintre principalele rafinarii detinute de Exxon Mobil, BP si Valero, din Texas si Louisiana, au accentuat ingrijorarile legate de incapacitatea furnizorilor de benzina si motorina de a face fata cererii crescande a pietei.

Un alt factor este dorinta Iranului, al doilea producator de petrol al OPEC-ului dupa Arabia Saudita, de a lansa programul de utilizare a zacamintelor de uraniu.

Noua pozitie a Iranului legata de introducerea programului nuclear a determinat ingrijorarea Statelor Unite si a comunitatilor internationale.

Oficialii Arabiei Saudite s-au grabit sa asigure pietele internationale petroliere ca succesiunea nu va avea un impact negativ asupra productiei de petrol. Printul Turcki al-Faisal, noul ambasador al Arabiei Saudite in SUA a declarat ca tara sa isi va continua politica legata de energie.

Reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au asigurat ca vor continua sa furnizeze petrol pietelor internationale, in aceeasi masura ca si pana acum.

In ultimii ani, muncitorii straini de pe platformele petroliere saudite au fost tinta nenumaratelor atacuri teroriste in Ryad si Dhahran. Acum, operatiunile petroliere globale functioneaza la capacitate maxima, iar analistii si traderii se tem ca un eventual atac asupra operatiunilor petroliere din Arabia Saudita va determina o majorare a pretului barilului de petrol pana la un nivel de 100 de dolari.

Printul mostenitor Abdullah a fost conducatorul efectiv al Arabiei Saudite inca din 1995, cand fratele sau a suferit un atac cerebral. De atunci, Abdullah a limitat investitiile straine in sectorul gazului si a mentinut monopolul societatii petroliere de stat Aramco asupra productiei petroliere saudite.

"Abdullah a fost implicat activ in activitatile principale ale sectorului energetic din Arabia Saudita", a spus Anthony Cordesman, expert in politica energetica saudita la Centrul pentru Studii Internationale si Strategice din Washington. "Este greu de crezut ca moartea regelui Fahd va produce o schimbare majora in aceasta tara", a precizat Cordesman. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO