Business Internaţional

Prestigiul sefului de la General Electric a fost "sifonat" de rezultatele slabe din primul trimestru

23.04.2008, 14:20 16

La cateva zile dupa ce General Electric si-a dezamagit investitorii cu rezultatele slabe din primul trimestru al acestui an, directorul executiv Jeffrey Immelt a iesit la atac pentru a-si apara strategia, refuzand criticile si planurile de restructurare ale conglomeratului, scrie The Wall Street Journal.
Desi Immelt a facut fata criticilor din partea investitorilor, directorul a fost pus din nou sub presiune de declaratiile unuia dintre cei mai importanti directori executivi din istoria companiei, Jack Welch, cel care a condus grupul aproape 20 de ani.
"Domnul Immelt are o problema de credibilitate", a declarat Welch pe postul de televiziune CNBC, parte a grupului General Electric. "Iata unde a gresit: mai intai promite ca rezultatele vor fi bune si dupa trei saptamani da gres", a adaugat Welch, referindu-se la rezultatele slabe ale companiei pe primul trimestru.
Ulterior, Welch a lansat declaratii in favoarea fostului sau protejat si a portofoliului detinut de GE. "Sunt convins ca toate aceste zvonuri cu privire la dezmembrarea GE si problemele lui Immelt nu trebuie luate in serios", a declarat Welch.
Cu toate acestea, criticile sale fara precedent la adresa actualului CEO al GE, care a refuzat sa faca comentarii pe aceasta tema, reflecta presiunile la care este supus Immelt pentru a vinde active si a restructura compania.
"Am dezamagit oamenii. Nu la asta vrem sa se astepte ei de la GE", a declarat Immelt dupa publicarea rezultatelor. Rezultatele pe primul trimestru au modificat previziunile pentru evolutia companiei in 2008 si au condus la cea mai rapida scadere a valorii actiunilor GE din ultimii 20 de ani. Immelt a declarat ca echipa sa va renunta la anumite divizii cu performante slabe, dar ca nu va accelera neaparat vanzarile de active. "Vom continua sa fim foarte agresivi in privinta portofoliului nostru", a declarat directorul executiv al GE.
Anumite active din divizia financiara, inclusiv cea de emitere de carduri de credit sunt deja pe lista vanzarilor. O sursa din interiorul companiei a declarat ca GE ar putea pune in vanzare chiar si divizia de electrocasnice. De asemenea, persoana a declarat ca performantele slabe in randul directorilor executivi nu vor mai fi permise.
"Aceasta a fost dintotdeauna o companie performanta si acest lucru nu s-a schimbat odata cu rezultatele din primul trimestru al acestui an", a mai declarat sursa. O alta persoana din cadrul companiei a declarat ca managerii care vor fi considerati neperformanti vor fi disponibilizati sau relocati in alte functii.
Immelt a accentuat faptul ca rezultatele slabe au fost cauzate in mare parte de criza creditelor, care a dus la cheltuieli record si a impiedicat compania sa incheie o serie de contracte imobiliare la finele trimestrului.
"Ultimele doua saptamani ale lunii martie au fost cele mai dificile. Trebuie sa intelegeti aceasta situatie", a adaugat Immelt.
"Daca nu face ce a promis nu numai ca as fi foarte socat, dar voi lua o pusca si il voi impusca cu mana mea", a declarat Welch in cadrul interviului de pe CNBC. Ulterior, Welch i-a luat apararea lui Immelt, pe care l-a ales drept succesor la conducerea grupului in detrimentul altor doi candidati cu mai bine de sase ani si jumatate in urma. "A patit ce a patit pentru ca a spus un lucru si a facut altceva. Este pentru prima oara cand se intampla asa ceva. In plus, a avut o evolutie impresionanta pana acum", a mai adaugat fostul CEO al General Electric.
Welch a vorbit si despre portofoliul companiei, pe care l-a administrat timp de 20 de ani si care cuprinde o diversitate de firme ce produc de la motoare pentru avioane, la filme si carti de credit. Multe dintre aceste firme au fost adaugate in portofoliul GE in timpul conducerii lui Welch.
Criticile aduse de Welch lui Immelt denota diferentele fundamentale dintre filozofiile de management ale celor doi directori. In timp ce Welch prefera politicile de reducere a costurilor si majorarea valorii actiunilor prin diverse achizitii si vanzari avantajoase, Immelt este adeptul cresterii interne a companiei.
"Jeff face tot ce trebuie pentru a crea un mediu propice cresterii pe viitor, mai ales ca timpurile sunt foarte grele. De aceea, procesul va dura mult", a declarat Warren Bennis, profesor la University of Southern California, care a publicat mai multe articole despre GE.
Desi a anuntat ca va vinde cateva divizii, Immelt nu considera ca exista probleme in structura companiei si chiar a declarat ca nu va face modificari drastice in cadrul GE. "Nu vad nicio problema majora pentru companie in acest moment. Avem un numar impresionant de motoare de crestere in domeniile energiei, aviatiei, in celelalte afaceri ce tin de infrastructura, pe pietele emergente si in cazul tehnologiilor ecologice. In plus, am reusit sa ne folosim de dimensiunile companiei pentru a facilita cresterea", a declarat directorul GE. Immelt, care lucreaza in cadrul GE de peste 26 de ani, trecand prin mai multe domenii, de la electrocasnice la servicii de sanatate a adus modificari semnificative profilului general al GE. Directorul a vandut diviziile de reasigurari si mase plastice si a investit in schimb in tehnologii de tratare a apelor, securitate, un studio de film si in biotehnologii.
In trecut, diviziile GE se echilibrau una pe alta, mai ales in vremurile grele, pentru a inregistra rezultate fara mari diferente intre ele. Aceasta formula a dat gres in primul trimestru al lui 2008 deoarece la problemele resimtite de GE Finance s-au adaugat cele din domeniul sanatatii, electrocasnicelor si media, care au avut si ele de suferit de pe urma crizei din Statele Unite.
Unii investitori au adus argumente in favoarea dezmembrarii conglomeratului, spunand ca mixul de afaceri al companiei este prea larg pentru a putea fi controlat de o conducere centralizata. Acesti investitori au sugerat ca GE sa vanda parti din divizia de finante, cum ar fi afacerile imobiliare sau sa renunte la grupul media NBC Universal.
"Am fost foarte socat de rezultatele lor", a declarat Steve Tulsa, analist la banca JP Morgan. "GE trebuie sa reduca din complexitatea portofoliului sau, nu numai pentru o mai buna administrare financiara, dar si pentru a oferi predictibilitatea dorita de investitori", a adaugat analistul.
Jeff Sprague, analist la Citigroup, a mentionat intr-un raport al sau ca "suntem blocati intr-o structura in care o parte va fi mereu neperformanta".
Complexitatea sarcinilor lui Immelt este accentuata de lipsa de consens dintre pozitiile criticilor lui, care nu se pot decide daca GE ar trebui sa vanda ceva sau ce anume ar trebui sa vanda, in cazul in care aceasta este solutia problemelor companiei.
Divizia financiara a GE a participat intens la rezolvarea acestor probleme prin oferirea unor active spre vanzare, care ar putea acoperi pierderile din alte sectoare. In plus, unii analisti afirma ca divizia ce produce bunuri industriale beneficiaza de pe urma finantarilor oferite clientilor care cumpara echipamente produse de companie.
"Immelt se afla intr-un impas. Nu poate crea valoare nici prin mentinerea structurii actuale, dar nici prin modificarea ei", a declarat Scott Davis, analist la Morgan Stanley. El a mentionat exemplul companiei Tyco International, care desi s-a divizat in trei parti distincte, nu a reusit sa ofere valori satisfacatoare pe termen scurt pentru investitorii sai.
Jim Medvedeff, senior analist la Evergreen Investments, care detine incepand cu 31 decembrie 11 milioane de actiuni GE, a afirmat ca profiturile de pe urma activitatii industriale a GE vor creste cu peste 10% in cursul acestui an. "Acesta este un lucru pozitiv", a declarat Medvedeff.
Immelt a declarat ca modelul de afaceri al GE este solid. "Toate beneficiile pe termen lung oferite de GE sunt inca intacte", a spus el.
Bancile de pe Wall Street sunt insa deranjate de faptul ca nimeni nu a fost anuntat in legatura cu dificultatile cu care se confrunta GE si multi analisti se intreaba cat de grave sunt aceste probleme.

Rezultate slabe
Profitul net al GE a scazut in primul trimestru cu 5,8%, sau 43 de centi/actiune, la 4,3 miliarde de dolari (2,71 mld. euro).
Veniturile General Electric au urcat cu 8%, la 42,2 miliarde de dolari.
Divizia financiara, GE Money, a inregistrat o scadere a profitului in prima parte a anului de 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO