Business Internaţional

Presedintele Shell a fost fortat sa demisioneze

04.03.2004, 00:00 11



Grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch/Shell a anuntat ieri ca presedintele Philip Watts si directorul diviziei de petrol si gaze, Walter van de Vijver, si-au prezentat demisiile, pe fondul continuarii crizei de incredere care afecteaza compania de doua luni.



Watts, care va fi inlocuit in functie de directorul diviziei de produse chimice, Jeroen van der Veer, era intens criticat din luna ianuarie, cand cel de-al doilea grup petrolier mondial a indicat ca si-a revizuit in sens negativ, cu 20%, rezervele petroliere certificate.



Revizuirea i-a nemultumit pe actionari, a determinat scaderea cu peste 15 miliarde de dolari a capitalizarii grupului si a diminuat rezervele de petrol si gaze de care dispune Shell la echivalentul a mai putin de 11 ani de productie, de la peste 13 ani anterior.



In urma publicarii rezultatelor din ultimul trimestru al anului trecut, care au aratat o diminuare a profitului net cu 33%, presiunile exercitate asupra lui Watts s-au amplificat.



Pretul actiunilor grupului, care s-a prabusit in urma anuntului din 9 ianuarie, a urcat ieri cu 3%, dupa publicarea comunicatului Shell.



"Cred ca era supus unor presiuni atat de mari incat nu a avut de ales", a comentat analistul Bruce Evers, din cadrul societatii Investec, demisia lui Watts, considerand-o cel mai onorabil gest cu putinta in situatia data.



Cativa investitori i-au cerut lui Watts, in ultimele doua luni, sa demisioneze, dar putini se asteptau ca acesta sa se retraga inainte de data pensionarii, in iunie 2005. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO