Business Internaţional

Preşedintele Franţei François Hollande amână până la sfârşitul mandatului explicaţiile pentru starea economiei franceze

Preşedintele Franţei François Hollande amână până la sfârşitul mandatului explicaţiile pentru starea economiei franceze

François Hollande, preşedintele Franţei: Vreau să fiu judecat în privinţa şomajului şi a creşterii economice atunci când va veni timpul. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

15.11.2012, 00:04 453

Preşedintele Franţei socialistul François Hollande a respins nevoia unor măsuri "şoc" în economie şi amână până la sfârşitul mandatului explicaţiile pentru situaţia negativă cu care se confruntă în prezent economia franceză şi mai ales piaţa forţei de muncă.

Declaraţiile lui Hollande vin într-un moment în care rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar de cel puţin trei trimestre Franţa nu a înregistrat creştere economică, scrie Bloomberg.

Afirmaţiile au fost susţinute de Hollande în cadrul primei conferinţe de presă de la instalarea sa la preşedinţia ţării, acum şase luni. Acesta a susţinut că el şi colegii lui fac tot posibilul pentru a îmbunătăţi situaţia actuală a eco­nomiei franceze.

"Situaţia este gravă", a afirmat Hollande, adăugând că alegerile prezidenţiale au adus o schimbare a puterii şi nu a realităţii. De asemenea, el a menţionat că principalele obiective din mandatul său de cinci ani sunt reducerea ratei şomajului şi stimularea creşterii economice.

"Problema care contează în opinia mea este starea economiei franceze peste cinci ani. Vreau să fiu judecat în privinţa şomajului şi a creşterii eco­nomice atunci când va veni timpul", a afirmat Hollande.

La şase luni după ce a preluat puterea, Hollande încearcă să obţină din nou sprijinul celor care l-au votat şi în acelaşi timp, încearcă să convingă întreaga lume, de la Berlin la Washington, că va restructura a doua cea mai mare economie din Europa în condiţiile actuale ale crizei datoriilor suverane din regiune.

În acelaşi timp, aliaţii cancelarului german Angela Merkel şi-au exprimat îngrijorarea că Hollande nu ia măsuri rapide pentru a stimula competi­tivitatea Franţei, iar FMI i-a solicitat preşe­dintelui francez să relanseze economia, susţinând că reglementările rigide de pe piaţa muncii şi costurile mari afectează stabilitatea economică.

Hollande a pus în practică promisiunile electorale

Hollande a redus vârsta de pensionare pentru anumite categorii de angajaţi, a impus o taxă de 75% pe veniturile mai mari de un milion de euro şi a crescut salariul minim, înde­plinindu-şi astfel o parte din promi­siunile electorale.

De asemenea, el a făcut presiuni asupra lui Merkel pentru ca aceasta să renunţe la austeritate în lupta cu criza datoriilor suverane din Europa.

"Mi s-a spus că avem nevoie de un şoc, dar economiile nu au nevoie de şocuri. Este nevoie de transparenţă şi stabilitate, nu de improvizaţie", a spus Hollande.

În plus, el a menţionat că inten­ţionează să reducă cheltuielile publice cu 12 miliarde de euro în primul an de mandat, şi în total cu 60 miliarde euro până în 2017.

Încă un personaj din lumea culturală din Franţa se mută în Belgia pentru a evita plata impozitelor majorate

La doar două luni după ce Franţa a fost şocată de anunţul că Bernard Arnault, cel mai bogat francez şi şeful grupului Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), a cerut cetăţenie belgiană, o altă persoană remarcabilă din lumea culturală franceză, actorul Gerard Depardieu (foto), trece graniţa în căutarea unor impozite mai mici, scrie CNBC. Recent, actorul francez a cumpărat o casă în regiunea francofonă din sudul Belgiei, potrivit publicaţiei belgiene Le Soir. Noua sa locuinţă se află în oraşul Nechin, situat la doar doi kilometri de graniţa cu Franţa, unde cetăţenii francezi cu notorietate reprezintă 27% din totalul populaţiei locale.

Mutându-se în Belgia, Depardieu ar evita să plătească impozitele majorate recent de guvernul socialist din Franţa.

Cu toate că şi sistemul de impozitare din Belgia este tot unul progresiv ca şi în Franţa, limita superioară este de doar 50% pentru veniturile mai mari de 35.000 euro. În schimb, în Franţa administraţia preşedintelui Francois Hollande a impus o taxă de 75% pe veniturile mai mari de un milion de euro. În 2010, actorul francez a câştigat aproximativ două milioane de euro, iar pentru 2008 veniturile sale sunt estimate la 3,5 milioane de euro, potrivit portalului paiecheck.com. În campania prezidenţială de anul acesta, Depardieu a fost un susţinător activ al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO