Business Internaţional

Presedintele Comisiei Europene, aliatul nesperat al BCE in lupta cu clasa politica

07.07.2008, 19:54 14

Diferentele de opinie ale liderilor europeni in ce priveste lupta cu inflatia au iesit la iveala la sfarsitul saptamanii trecute, cand presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a luat apararea Bancii Centrale Europene (BCE) in polemicile cu criticii acesteia din mediul politic, scrie Financial Times.
"In esenta, atunci cand vine vorba de inflatie, am mai multa incredere in pozitia oficialilor bancii centrale decat in politicieni. Spun asta cu tot respectul, pentru ca eu insumi sunt un politician. O spun pentru ca oficialii BCE nu cedeaza in fata presiunilor politice pe termen scurt", a afirmat Barroso.
Remarcele presedintelui CE il plaseaza pe acesta intr-o pozitie diametral opusa de cea a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care a criticat BCE pentru ca pune stabilitatea preturilor inaintea cresterii economice, si pentru majorarea ratei dobanzii de referinta de la 4% la 4,25% pe care banca a facut-o joi.
Diferentele de opinie ale celor doi lideri au capatat o insemnatate mai mare dupa ce, marti, Franta a preluat presedintia UE, devenind astfel purtatorul de cuvant al UE in cadrul numeroaselor adunari ce vor avea loc in urmatoarele sase luni.
In acelasi timp, Barroso si Comisia Europeana poarta intreaga responsabilitate pentru politicile UE precum negocierile comerciale - o alta zona in care Sarkozy si-a exprimat clar dezacordul cu oficialii de la Bruxelles. Presedintele Frantei sustine ca o rata a dobanzii mai ridicata nu va fi de ajutor in lupta cu inflatia pentru ca nu va putea tine sub control scumpirea petrolului, care a dus la o crestere a inflatiei in zona euro pana la valoarea record de 4%, de doua ori mai mult decat tinta BCE, de sub 2%. Barroso a afirmat ca oficialii BCE sunt mai in masura sa decida cum vor tine inflatia sub control, pentru ca sunt indiferenti la presiunile pe termen scurt venite din partea politicienilor.
"In conditiile amenintarii inflatiei, ar fi fost dificil pentru BCE sa nu ia hotararea pe care a luat-o privind rata dobanzii de referinta. Inflatia este o adevarata amenintare si poate periclita nu numai economia europeana, ci si pe cea globala", a spus Barroso.
Intr-o intalnire pe care a avut-o cu reporterii inainte de plecarea sa la intalnirea G8 din Japonia, Barroso a afirmat: "Haideti sa avem incredere in BCE cand vine vorba de politica monetara si de rata dobanzii. Trebuie sa respectam independenta Bancii Centrale".
Este foarte putin probabil ca divergentele sa se estompeze, avand in vedere ca Sarkozy, departe de a fi izolat in aceasta campanie impotriva politicii antiinflationiste a BCE, poate conta pe sprijinul premierului italian Silvio Berlusconi si al primului-ministru al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Conform unui oficial din biroul prezidential al Frantei, Sarkozy sustine ca se bucura si de sprijinul ministrului de finante al Germaniei, Peer Steinbruck, care, in mod traditional, a sustinut independenta Bancii Centrale. Cu toate acestea, Steinbruck a afirmat ca are "tot respectul" pentru actiunile BCE, care a majorat rata dobanzii de referinta din zona euro la un maxim al ultimilor sapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO