Business Internaţional

Presedintele bancii Lazard s-a folosit de Goldman Sachs

30.05.2005, 18:00 19

Compania de consultanta financiara Goldman Sachs a inregistrat pierderi in valoare de 15 milioane dolari (11,9 milioane euro) in urma intermedierii vånzarii de actiuni ale bancii Lazard si a incercarilor disperate de sustinere a actiunilor in primele zile de tranzactionare, scrie The New York Times.



VÃ¥nzarea publica a actiunilor, fiasco total

Mult laudata oferta publica s-a dovedit a fi un fiasco total pentru toata lumea in afara de banca de investitii Lazard si directorul general al acesteia, Bruce Wasserstein. Investitorii care au cumparat actiuni in cadrul ofertei la un pret de 25 dolari/actiune au contabilizat, intr-un timp foarte scurt, pierderi semnificative.

Titlurile Lazard au incheiat sedinta de vineri la un pret de 21,78 dolari/actiune. Acei investitori acuza acum compania Goldman de promovare exagerata a ofertei si de distribuirea mårsava de actiuni prin intermediul unor fonduri mutuale care au reusit sa le plaseze foarte repede pe piata.

Pe de alta parte, Wasserstein sta linistit dupa ce a indeplinit cu succes misiunea imposibila. Cele 854,6 milioane dolari (680,1 milioane euro) obtinute din vånzarea actiunilor plus imprumuturi in valoare de 1 miliard de dolari au fost utilizate de el si alti bancheri importanti pentru a cumpara controlul asupra companiei Lazard de la pesedintele acesteia, Michel Devid-Weill.

Oferta poate reprezenta un studiu de caz despre ce se intåmpla cånd bancherii incurajeaza in acelasi timp clientii corporativi si investitorii individuali, o situatie care nu ii ajuta sa-si apropie nici una din parti.

Oferta Lazard a demarat cu mult inainte ca aceasta sa inceapa sa se tranzactioneze la bursa din New York. Pe fondul presiunilor exercitate de banca de investitii, care urmarea sa obtina cel mai mare pret posibil, Goldman a stabilit un interval initial intre 25 dolari/actiune si 27 dolari/actiune. Greseala s-a agravat in momentul alegerii pretului final. In loc ca acesta sa fie stabilit in jurul a 22 dolari/actiune, pret considerat potrivit de unii bancheri avånd in vedere si cererea scazuta, Goldman a decis sa forteze cu un pret de 25 dolari/actiune, minimul promis bancii Lazard si suma de care avea nevoie Wasserstein pentru a-l plati pe David-Weill.Pentru a indeplini cererile formulate de Lazard, Goldman a våndut multe actiuni unor fonduri mutuale speculative. Astfel, in momentul in care titlurile au inceput sa se tranzactioneze, mii de actiuni au inundat piata. In speranta de a tempera elanul vånzatorilor, Goldman a inceput sa cumpere actiuni LAZ incercånd sa stabileasca un nivel minim al pretului.

Astfel, Goldman acumulase deja 3,8 milioane actiuni in momentul in care cotatia acestora a atins pragul de 24,9 dolari. Goldman a continuat sa cumpere, ajungånd sa detina 10% din Lazard. Peste acest prag riscul fiind prea mare, intermediarul si-a retras ordinele de cumparare.



Investitorii au fost foarte afectati

Dar Goldman nu pare sa fie foarte afectata de pierderi. A impartit 42,7 milioane dolari (34 milioane euro) cu alte sase firme pentru a intermedia oferta. Compania de consultanta se apara spunånd ca a cumparat luptånd pentru Lazard, clientul sau. Dar aceasta este numai jumatate din poveste. Goldman a cumparat si pentru a-si apara imaginea. Investitorii care au pastrat actiunile in speranta ca pretul acestora va creste, asa cum ii asigurase Gold-man, au suferit pierderi importante.

Un rival al Goldman a asemuit explicatia bancii de investitii cu un doctor care a esuat intr-o operatie pe creier, dar se lauda foarte mult cu reusita lui in a reabilita pacientul dupa aceea. Oricum, orice ar incerca Goldman acum, parerea unanima este ca e prea tårziu pentru investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO