Business Internaţional

Premierul Ungariei propune schimbări în legea electorală care i-ar putea mări şansele de a fi reales

Premierul Ungariei propune schimbări în legea electorală care i-ar putea mări şansele de a fi reales

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Consider că dacă cineva vrea să participe la una dintre cele mai im­portante decizii ale ţării, atunci acea persoană cu siguranţă poate să-şi manifeste această intenţie“

Autor: Ioana Nita

30.07.2012, 00:02 715

Premierul Ungariei Viktor Orban a propus schimbarea modului în care cetăţenii sunt înregistraţi pentru a vota în sensul că aceştora li se va cere să se înregistreze cu mult înaintea alegerilor pentru a putea vota. Unii analişti consideră că această propunere măreşte şansele lui Orban de a fi reales în 2014, scrie The Wall Street Journal.

Fidesz, partidul de guvernământ, sprijinit de o majoritate covârşitoare în parla­ment, a implementat deja modi­ficări semnificative ale sistemului elec­toral de când a venit la putere în 2010. Însă în prezent alegătorii nu trebuie să se înregistreze înainte de a vota.

Premierul a menţionat că aceia care se vor înregistra pentru a vota vor primi toate informaţiile necesare despre alegeri, iar cei care nu vor face acest lucru "nu vor fi deranjaţi cu campaniile electorale".

"Consider că dacă cineva vrea să participe la una dintre cele mai im­portante decizii ale ţării, atunci acea persoană cu siguranţă poate să-şi manifeste această intenţie", a afirmat Orban.

Propunerea va fi subiectul unei dezbateri parlamentare şi va fi supusă votului atunci când parlamentul se va întruni din nou, în septembrie.

Analiştii consideră că aceste modificări ar putea creşte sprijinul pentru partidul de centru-dreapta Fidesz deoarece alegătorii indecişi, care ar putea influenţa votul, vor sta acasă. "Partidul Fidesz crede că dacă îi va ţine departe de urnele de vot pe alegătorii indecişi şi inactivi din punct de vedere politic îşi va creşte şansele la urmă­toarele alegeri", au afirmat repre­zen­tanţii institutului de cercetare Political Capital.

Partidul Socialist din opoziţie a criticat propunerea premierului într-un comunicat în care a menţionat că guvernul "ia în considerare doar intere­sele partidelor de guvernământ atunci când schimbă instituţiile democratice" şi că "exclude majoritatea cetăţenilor de la modelarea viitorului lor".

Cabinetul lui Orban nu s-a sfiit să facă demersuri pentru a schimba ţara, chiar dacă acestea au fost controversate. Guvernul va reduce numărul de membri ai parlamentului de la 387 la 199 începând cu 2014, într-o ţară cu o populaţie de 10 milioane de locuitori. De asemenea, noi legi interzic deţinerea simultană a mai multor poziţii politice. Aceste măsuri au fost foarte bine primite de o ţară care consideră că elita politică este coruptă, incompetentă şi risipeşte banii contribuabililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO