Business Internaţional

Premierul ungar avertizează populaţia: aşteptarea unui franc elveţian mai slab ar fi "o iluzie"

Premierul ungar avertizează populaţia: aşteptarea unui franc elveţian mai slab ar fi "o iluzie"

Autor: Vlad Popescu

02.09.2011, 14:51 957

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri populaţia că aşteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta în curând noi măsuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele în monedă elveţiană, care s-a apreciat puternic, transmite Reuters.

Creşterea puternică a francului a redus bugetele populaţiei ungare, puternic creditate în monedă elveţiană, şi ameninţă creşterea economică a ţării.

Orban a menţionat că aceia care s-au împrumutat în valută, atraşi de dobânzile scăzute şi de aşteptările optimiste privind aprecierea forintului înainte de criza financiară din 2008, se regăsesc acum într-o situaţie mai grea decât dacă s-ar fi împrumutat de la început în forinţi, la dobânzile ridicate presupuse de moneda locală.

"Nu merită speculat că situaţia lor se va îmbunătăţi, din cauza evenimentelor din economia europeană. Dimpotrivă, situaţia este pe cale să se înrăutăţească", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că partidul Fidesz va discuta săptămâna viitoare noi măsuri de sprijin pentru persoanele care au credite în franci.

Francul elveţian este considerat un activ cu randament scăzut, însă foarte sigur în raport cu alte investiţii. Speriaţi de criza datoriilor de stat din zona euro, de situaţia economică incertă din SUA şi de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondială, investitorii au retras masiv în acest an banii din acţiuni, mărfuri, valute şi alte active volatile, intrând puternic pe aur, franci elveţieni şi yeni japonezi.

Anterior, criza financiară mondială declanşată în 2008 a determinat investitorii să se refugieze în franci, aur şi yeni, cele trei active fiind pe un trend ascendent puternic în ultimii trei ani.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie. În august, francul s-a apreciat la peste 250 de forinţi, odată cu volatilitatea extremă resimţită în prima parte a lunii pe pieţele financiare, după reducerea ratingului de credit al SUA de către Standard & Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO