Business Internaţional

Premierul Italiei taie capetele celor mai mari companii de stat şi le înlocuieşte cu veterani pe placul pieţelor

Premierul Italiei Matteo Renzi . AFP/Mediafax Foto

Premierul Italiei Matteo Renzi . AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

16.04.2014, 00:03 1022

Premierul Italiei Matteo Renzi a anunţat înlocuiri la vârful celor mai mari companii de stat care vor testa forţa tânărului politician, poreclit „Demolatorul”, de a zdruncina aşa cum a promis tradiţia adânc înrădăcinată în Italia ca şefii marilor afaceri de stat să fie numiţi pe criterii de apartenenţă la găşti politice şi nu pe merit, scrie agenţia Thomson Reuters.

Pe de altă parte, criticii spun că numirile au fost făcute într-un mod la fel de netransparent ca în trecut şi că acestea ar putea fi „cadouri“ pentru aliaţii lui Renzi.

Schimbările vizează cea mai mare companie petrolieră din Italia, Eni, care în România este prezentă prin lanţul de benzinării Agip, grupul de utilităţi Enel, de asemenea prezent în România, unde deţine o cotă de 30% din piaţa de electricitate, pe cel din domeniul apărării Finmeccanica, poşta italiană şi operatorul sistemului de transport de electricitate Terna.

Renzi a ales candidaţi din interiorul companiilor pentru funcţiile de şefi ai Eni şi Enel.

Ca CEO al Eni, el l-a propus pe Claudio Descalzi, numărul doi în companie, înlocuindu-l astfel pe Paolo Scaroni, condamnat la închisoare pentru infracţiuni contra mediului. La Enel Francesco Starace, şeful diviziei de energie regenerabilă şi un veteran al companiei, îl va înlocui pe Fulvio Conti, CEO din 2005 al celei mai mari companii de utilităţi din Italia.

„Dacă Descalzi va fi numit CEO (al Eni – n.r.), piaţa ar reacţiona pozitiv pentru că este o alegere de business şi nu o alegere politică”, spune un analist din sectorul petrolului şi gazelor. Ca nou CEO al Eni, Descalzi, care s-a alăturat companiei în 1981 şi apoi a ajuns să conducă divizia de explorare şi producţie a companiei în 2008, trebuie acum să dezvolte descoperirile majore de gaze ale companiei şi să gestioneze relaţia de durată pe care Eni o are cu monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale Gazprom.

Pentru postul de vârf de la Finmeccanica, o companie a cărei imagine este pătată de scandaluri de corupţie, guvernul l-a numit pe Mauro Moretti, cunoscut că a repus pe picioare grupul feroviar de stat Ferrovie dello Stato.

De asemenea, trei femei au fost numite preşedinţi ai consiliilor de administraţie ale celor mai mari companii de stat – Emma Marcegaglia la Eni, Patrizia Grieco la Enel şi Luisa Todini la Poşta italiană.

Renzi, ajuns la conducerea partidului democrat printr-o „lovitură de stat” în interiorul formaţiunii politice dată în februarie, şi-a riscat reputaţia de reformator printr-o selecţie pe care italienii o văd ca fiind de fapt un mod de a-i recompensa pe aliaţi pentru favoruri, scrie Financial Times.

Premierul, care a iniţiat reforme ale pieţei muncii din Italia şi în parlament în ultima lună, a declarat că va face nominalizări pe baza competenţelor şi a transparenţei. În total aproximativ 500 de locuri de muncă au fost puse la bătaie în câteva zeci de companii de stat.

Renzi i-a descris pe noii manageri ca fiind „o echipă de profesionişti de înaltă calitate şi a căror autoritate este recunoscută. El s-a declarat „mulţumit în mod special de prezenţa puternică a femeilor”, care era foarte aşteptată şi echilibrează situaţia din sectorul public din Italia cu cea din alte companii europene.

Însă procesul care a condus la numirile managerilor, care trebuiau făcute până la sfârşitul săptămânii trecute pentru a putea fi votate la adunările acţionarilor din mai, a fost la fel de lipsit de transparenţă ca în anii trecuţi, spre frustrarea acţionarilor, notează Financial Times.

Au existat şi îngrijorări în rândul investitorilor, care au arătat că Renzi riscă să facă schimbări doar de dragul schimbărilor, înlocuind oameni cu experienţă în domeniu.

Cel mai tânăr premier din Europa, venit cu reputaţia de outsider la conducerea guvernului italian cu două luni în urmă, are misiunea de a scoate economia Italiei din cea mai lungă recesiune de după cel de-Al Doilea Război mondial.

Eni are o capitalizare bursieră de 66 miliarde euro în 14 aprilie, iar Enel de 37,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO