Business Internaţional

Mai pot bursele din SUA să-şi revină? Acţiunile Apple sunt lovite de planurile Beijingului privind interzicerea telefoanelor străine pentru angajaţii guvernamentali. Vestea a sterş 6% din capitalizarea companiei înainte de mult aşteptatul eveniment de lansare al Iphone 15

Mai pot bursele din SUA să-şi revină? Acţiunile Apple...

Autor: Valeriu Dănilă

08.09.2023, 11:20 11087

Teama investitorilor că autorităţile chineze ar putea restricţiona utilizarea produselor Apple a şters 200 de miliarde de dolari din capitalizarea companiei, arucând o umbră asupra evenimentului de lansare, scrie Financial Times.

Beijingul vrea să restricţioneze folosirea telefoanelor Apple pentru angajaţii guvernamentali, măsură ce ameninţă să distrugă planurile companiei de a detrona Samsung. Unora dintre angajaţi deja li s-a cerut să renunţe din a mai folosi telefoane străine la locul de muncă.

Înainte de veştile din China analiştii preconizau că o dată cu lansarea Iphone 15 Apple urmează să devină cel mai mare producător de telefoane din lume, după volumul de unităţi vândute.

Astfel, acţiunile companiei au pierdut 6% din capitalizare în ultimele 2 zile, investitorii temându-se de viitorul pe piaţa chineză, piaţă ce reprezintă o cincime din veniturile Apple.

Bank of America a estimat că în China se vând aproximativ 50 de milioane de unităţi, iar o limitare dictată de Beijing ar însemna o scădere a vânzărilor cu 10 milioane de unităţi anual.

Piaţa globală a smartphone-urilor este pe cale să scadă în 2023 pentru al doilea an consecutiv, la 1,145 miliarde de unităţi, cel mai scăzut din ultimii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO