Mai pot bursele din SUA să-şi revină? Acţiunile Apple sunt lovite de planurile Beijingului privind interzicerea telefoanelor străine pentru angajaţii guvernamentali. Vestea a sterş 6% din capitalizarea companiei înainte de mult aşteptatul eveniment de lansare al Iphone 15

Autor: Valeriu Dănilă 08.09.2023

Teama investitorilor că autorităţile chineze ar putea restricţiona utilizarea produselor Apple a şters 200 de miliarde de dolari din capitalizarea companiei, arucând o umbră asupra evenimentului de lansare, scrie Financial Times.

Beijingul vrea să restricţioneze folosirea telefoanelor Apple pentru angajaţii guvernamentali, măsură ce ameninţă să distrugă planurile companiei de a detrona Samsung. Unora dintre angajaţi deja li s-a cerut să renunţe din a mai folosi telefoane străine la locul de muncă.

Înainte de veştile din China analiştii preconizau că o dată cu lansarea Iphone 15 Apple urmează să devină cel mai mare producător de telefoane din lume, după volumul de unităţi vândute.

Astfel, acţiunile companiei au pierdut 6% din capitalizare în ultimele 2 zile, investitorii temându-se de viitorul pe piaţa chineză, piaţă ce reprezintă o cincime din veniturile Apple.

Bank of America a estimat că în China se vând aproximativ 50 de milioane de unităţi, iar o limitare dictată de Beijing ar însemna o scădere a vânzărilor cu 10 milioane de unităţi anual.

Piaţa globală a smartphone-urilor este pe cale să scadă în 2023 pentru al doilea an consecutiv, la 1,145 miliarde de unităţi, cel mai scăzut din ultimii zece ani.