Business Internaţional

Portugalia se roagă de China să-i cumpere obligaţiunile

Autor: Catalina Apostoiu

14.12.2010, 23:40 26

Ministrul portughez al finanţelor se află la Beijing pentru aconvinge autorităţile chineze să cumpere obligaţiuni guvernamentaleportugheze, conform BBC News. Într-o situaţie similară, înprimăvară, după ce Grecia a apelat la ajutorul financiar extern,autorităţile de la Beijing au asigurat executivul de la Atena căatunci când ţara se va întoarce pe pieţele financiare, China îi vacumpăra titluri de stat.

Vizita efectuată de Fernando Teixeira dos Santos are loc încontextul în care Portugalia încearcă în continuare să-şi facăordine în finanţe fără a recurge la susţinerea financiară a UniuniiEuropene. Ministrul portughez a efectuat o vizită similară înBrazilia recent.

China este deja un cumpărător important de obligaţiuniguvernamentale din Europa şi s-a angajat să-şi continueachiziţiile.

Nivelul ridicat al deficitului înregistrat de Portugalia (9,3%din PIB în 2009) îi face pe mulţi economişti să spună că ţara arputea urma exemplul Greciei şi al Irlandei solicitând credite deurgenţă de la Uniunea Europeană şi Fondul MonetarInternaţional.

Temerile privitoare la finanţele Portugaliei obligă ţara săplătească rate mai ridicate ale dobânzii pentru obligaţiunile sale(6,44% pentru titlurile pe zece ani, faţă de 2,96% în cazulGermaniei) pentru a atrage cumpărători, costurile de finanţare aleautorităţilor de la Lisabona fiind în creştere.

Cu ocazia vizitei efectuate în Brazilia, Teixeira dos Santos adeclarat că Portugalia vrea să diversifice gama de investitori înobligaţiunile sale guvernamentale dincolo de Europa.

Vizita ministrului de finanţe în China a fost una mult maidiscretă, nefiind anunţată oficial.

Portugalia poate accesa în continuare pieţele internaţionale decapital în pofida crizei datoriilor cu care se confruntă zona europentru că investitorii "încep să aprecieze" reformele realizate deguvernul ţării, a declarat la rândul său primul-ministru portughezJose Socrates, citat de Financial Times.

"Facem ceea ce este necesar: consolidăm deficitul bugetar foarterapid şi foarte eficient pe baza reformelor structurale", adeclarat Socrates. "Pieţele vor începe să înţeleagă acestlucru."

Comentariile primului-ministru menite să-i liniştească peinvestitori au venit înaintea summitului liderilor UE de joi încadrul căruia se va discuta cu privire la adoptarea unor abordăricomune pentru preîntâmpinarea extinderii crizei suverane din zonaeuro.

Mulţi investitori cred că Portugalia va fi următoarea piesă dedomino care va cădea, în contextul în care ţara va trebui sărefinanţeze sau să ramburseze datorii de 20 de miliarde de europână la mijlocul anului viitor.

Socrates a declarat că un raport recent al FMI indică faptul căPortugalia este ţara europeană în care cheltuielile sociale caproporţie din PIB vor înregistra cea mai redusă creştere. RaportulFMI mai arată că Portugalia intenţionează să-şi reducă deficitul cuechivalentul a 6% din PIB între anii 2010 şi 2020.

"Pe baza acestor date independente, pieţele vor înţelege din ceîn ce mai clar că Portugalia face ceea ce este necesar şiînregistrează progrese mai mari decât majoritatea celorlalte ţăridin punctul de vedere al consolidării bugetare", a declaratprimul-ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO