Portugalia se roagă de China să-i cumpere obligaţiunile

Autor: Catalina Apostoiu 14.12.2010

Ministrul portughez al finanţelor se află la Beijing pentru a convinge autorităţile chineze să cumpere obligaţiuni guvernamentale portugheze, conform BBC News. Într-o situaţie similară, în primăvară, după ce Grecia a apelat la ajutorul financiar extern, autorităţile de la Beijing au asigurat executivul de la Atena că atunci când ţara se va întoarce pe pieţele financiare, China îi va cumpăra titluri de stat.

Vizita efectuată de Fernando Teixeira dos Santos are loc în contextul în care Portugalia încearcă în continuare să-şi facă ordine în finanţe fără a recurge la susţinerea financiară a Uniunii Europene. Ministrul portughez a efectuat o vizită similară în Brazilia recent.

China este deja un cumpărător important de obligaţiuni guvernamentale din Europa şi s-a angajat să-şi continue achiziţiile.

Nivelul ridicat al deficitului înregistrat de Portugalia (9,3% din PIB în 2009) îi face pe mulţi economişti să spună că ţara ar putea urma exemplul Greciei şi al Irlandei solicitând credite de urgenţă de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Temerile privitoare la finanţele Portugaliei obligă ţara să plătească rate mai ridicate ale dobânzii pentru obligaţiunile sale (6,44% pentru titlurile pe zece ani, faţă de 2,96% în cazul Germaniei) pentru a atrage cumpărători, costurile de finanţare ale autorităţilor de la Lisabona fiind în creştere.

Cu ocazia vizitei efectuate în Brazilia, Teixeira dos Santos a declarat că Portugalia vrea să diversifice gama de investitori în obligaţiunile sale guvernamentale dincolo de Europa.

Vizita ministrului de finanţe în China a fost una mult mai discretă, nefiind anunţată oficial.

Portugalia poate accesa în continuare pieţele internaţionale de capital în pofida crizei datoriilor cu care se confruntă zona euro pentru că investitorii "încep să aprecieze" reformele realizate de guvernul ţării, a declarat la rândul său primul-ministru portughez Jose Socrates, citat de Financial Times.

"Facem ceea ce este necesar: consolidăm deficitul bugetar foarte rapid şi foarte eficient pe baza reformelor structurale", a declarat Socrates. "Pieţele vor începe să înţeleagă acest lucru."

Comentariile primului-ministru menite să-i liniştească pe investitori au venit înaintea summitului liderilor UE de joi în cadrul căruia se va discuta cu privire la adoptarea unor abordări comune pentru preîntâmpinarea extinderii crizei suverane din zona euro.

Mulţi investitori cred că Portugalia va fi următoarea piesă de domino care va cădea, în contextul în care ţara va trebui să refinanţeze sau să ramburseze datorii de 20 de miliarde de euro până la mijlocul anului viitor.

Socrates a declarat că un raport recent al FMI indică faptul că Portugalia este ţara europeană în care cheltuielile sociale ca proporţie din PIB vor înregistra cea mai redusă creştere. Raportul FMI mai arată că Portugalia intenţionează să-şi reducă deficitul cu echivalentul a 6% din PIB între anii 2010 şi 2020.

"Pe baza acestor date independente, pieţele vor înţelege din ce în ce mai clar că Portugalia face ceea ce este necesar şi înregistrează progrese mai mari decât majoritatea celorlalte ţări din punctul de vedere al consolidării bugetare", a declarat primul-ministru.