Business Internaţional

Portugalia mareste TVA si reduce cheltuielile publice pentru a limita deficitul bugetar

24.06.2005, 18:52 91

Portugalia a fost somata sa reduca nivelul deficitului bugetar pentru a se alinia nivelului din Uniunea Europeana, relateaza BBC News. Portugalia este a doua tara din UE avertizata asupra respectarii limitei deficitului bugetar, din momentul in care s-a trecut la relaxarea Pactului de Stabilitate si Crestere Economica, anul acesta.

Dar nici una dintre tarile avertizate nu a fost sanctionata cu amenda. Italia a primit un avertisment asemanator la inceputul lunii iunie 2005.

In 1997, tarile membre UE au semnat Pactul prin care au consimtit la pastrarea deficitelor bugetare intr-o anumita limita din PIB, pentru a preveni efectele negative ale inflatiei. O mare parte dintre cele 25 de state membre UE se confrunta cu dificultati in adaptarea sistemului economic national la regulile stricte impuse de UE.

Franta si Germania, cele mai mari economii din zona euro, au incalcat in repetate randuri aceste limite, fara sa fie sanctionate vreodata. Din cauza plangerilor repetate ale statelor mai mici, s-a trecut la o relaxare a sistemului pentru a permite anumitor economii sa treaca prin perioade de stagnare fara sa fie sanctionate.

Economia Portugaliei a intampinat o serie de dificultati, precum recesiunea din 2003 si cresterea economica de doar 1% din anul urmator. Portugalia a incalcat pentru prima oara Pactul de Crestere si Stabilitate in 2001, fiind avertizata de Comisie cu acea ocazie.

Comisia Europeana considera ca aceasta noua incalcare a limitei deficitului nu este o exceptie si ca Portugalia are putine sanse sa respecte si noua limita, mult mai flexibila.

Deficitul bugetar pe 2004 a fost de 2,9% din PIB si se preconizeaza ca pe 2005 sa fie de 6%, dublu fata de limita admisa de UE. Datoria publica a Portugaliei e previzionata a fi 66% din PIB, cu 6 procente mai mult decat limita de 60% din PIB, stabilita de tarile UE.

Comisia Europeana asteapta in urmatoarele doua saptamani parerea ministrilor de finante ai tarilor membre ale UE, pentru a da Portugaliei o data limita pentru rezolvarea problemei deficitului bugetar.

Guvernul portughez, condus de primul-ministru Jose Socrates, a propus deja un plan de reducere a deficitului bugetar de la 6,8 procente la 6,2 procente din PIB, prin cresterea TVA si reducerea cheltuielilor publice. "Deficitului Portugaliei va fi cel mai mare deficit inregistrat de o tara din zona euro, din 1999, adica de la introducerea monedei unice incoace", a spus primul-ministru portughez.

Jose Socrates si-a manifestat increderea in noile masuri economice declarand ca "acest plan va reduce deficitul la 2,8% din PIB pana in 2008".

Totusi, unii analisti considera ca majorarea TVA si reducerea cheltuielilor publice ar putea afecta negativ cresterea economica a Portugaliei.

"Aplicarea unor masuri pentru reducerea deficitului in urmatorii trei ani nu va conduce Portugalia spre o perioada de recesiune", a declarat Vitor Constancio, guvernatorul Bancii Portugaliei.

"Dar, pentru a ne atinge acest obiectiv avem nevoie de o evolutie pozitiva a economiei din Uniunea Europeana. Noi depindem foarte mult de Europa. Daca economia europeana isi va reveni la ritmul preconizat, noi vom putea beneficia de cresterea ei", a adaugat Constancio.

Angajatorii se tem ca eventuala marire a TVA ar putea descuraja consumul populatiei si ar putea determina sindicatele sa impiedice aplicarea reformelor din sectorul public.

Nivelul somajului portughez din 2004 a atins un maxim de 7,5 procente, pentru al optulea an consecutiv. Aceste masuri de reducere a deficitului bugetar ar putea avea un impact negativ asupra campaniei lui Jose Socrates de a micsora somajul. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO