Business Internaţional

Portugalia ar putea avea nevoie de un nou bailout, avertizează Olli Rehn

Portugalia ar putea avea nevoie de un nou bailout, avertizează Olli Rehn

Comisarul european Olli Rehn vede Portugalia mergând pe acelaşi drum cu Grecia, care a primit anul acesta un nou ajutor financiar de 130 miliarde de euro

Autor: Andreea Mindrila

06.04.2012, 00:03 280

Liderii politici ar trebui să fie pregătiţi să asigure un nou ajutor financiar Portu­ga­liei în următorul an, a avertizat comisarul european pe probleme economice şi finan­ciare Olli Rehn.

Rehn a declarat că este probabil ca Lisabona, care a primit deja un bailout de 78 miliarde euro, să aibă nevoie de ajutor financiar suplimentar înainte de a se în­toarce anul viitor la finanţarea de pe pieţele internaţionale.

"Ar fi înţelept din partea Uniunii Euro­pene să fie pregătită. Anumite legături trebuie să fie construite când Portugalia se va întoarce la finanţarea de pe pieţele inter­na­ţionale", a declarat Rehn, citat de coti­dianul The Telegraph. Avertismentele vin pe fondul creşterii temerilor privind stabilitatea Spaniei şi Italiei. Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a spus că "statele păcătoase" trebuie să implementeze măsurile de austeritate pe care şi le-au asumat pentru a calma pieţele.

La o conferinţă de presă unde acesta a spus că ratele de dobândă se vor menţine la minimul record de 1%, Draghi a afirmat că majorarea costului împrumutului pentru Italia şi Spania este un avertisment pentru guvernele de la Madrid şi Roma.

Aceste comentarii au întărit ideea că un ajutor suplimentar din partea BCE nu ar trebui aşteptat prea curând. Draghi a declarat că impactul operaţiunilor de refinanţare pe termen lung (LTRO) ale BCE, prin care au fost injectate în economie împrumuturi ieftine în valoare de 1.000 miliarde de euro nu se va vedea imediat. Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa de zece ani a crescut cu 28 de puncte de bază, până la 5,7%, după o licitaţie de obligaţiuni dezamăgitoare a guvernului de la Madrid, care a reuşit să atragă doar 2,6 miliarde de euro, minimul vizat.

Aceasta a fost prima vânzare de obligaţiuni după anunţarea noilor măsuri de austeritate de săptămâna trecută.

Randamentul obligaţiunilor a crescut constant de când premierul spaniol Mariano Rajoy a obţinut acordul Bruxellesului de a relaxa ţinta de deficit bugetar pentru acest an de la 5,8% din PIB la 5,3% din PIB. Rajoy, care la acel moment a declarat că aceasta a fost o "decizie suverană a Spaniei", s-a angajat totuşi să respecte ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB până în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO