Business Internaţional

Pomana de 16 miliarde de dolari pentru Boeing

26.05.2003, 00:00 16

Administratia Bush a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a aprobat un plan special de preluare in leasing a 100 de avioane cisterna de realimentare in zbor tip Boeing 767 modificat pentru avioanele din dotarea Air Force, pentru circa 16 mld.$, relateaza CNNmoney.
In mod normal Statele Unite isi cumpara in intregime armamentul cel mai important decat sa il ia in leasing. Criticii au considerat ca aceasta afacere, ale carei negocieri au demarat inca de la inceputul anului trecut, este o pomana pentru Boeing, companie afectata grav de declinul traficului de pasageri care a urmat atacurilor din 11 septembrie 2001.
Aceasta afacere va anula decizia luata de Boeing, al doilea contractor al Pentagonului, de a inchide complete linia de productie pentru avionul 767 sau de a reduce productia la un nivel foarte redus la care profiturile ar fi foarte mici sau chiar deloc. De asemenea se conserva locurile de munca a sute de muncitori angajati la favrica din Everett, statul Washington, unde Boeing construieste avioanele de mari dimensiuni.
Pete Aldridge, directorul departamentului de achizitii din cadrul Pentagonului a recunoscut ca achizitia avioanelor prin leasing va costa mai mult decat daca ele ar fi fost cumparate prin mijloace traditionale. Insa el a precizat ca restrcitiile de buget ar fi interzis Pentagonului sa cumpere direct avioanele. "Daca am fi cumparat avioane in aceleasi conditii cu termenii contractului de leasing, ar fi trebuit sa mai suplimetam cu inca 8 mld.$ programul de aparare pe cinci ani", a declarat Pete Aldridge.
Conform noului contract, pe care Congresul trebuie sa-l aprobe, fiecare avion va costa 131 milioane de dolari, mai putin decat pretul initial, in parte datorita unei reduceri a numarului de rezervoare cat si a faptului ca Boeing va fi avantajata la urmatoarele contracte similare. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO