Business Internaţional

Polonia se pregateste pentru Euro 2012 cu investitii de 55 mld. $

14.04.2008, 19:58 15

Polonia intentioneaza sa investeasca 55 de miliarde de dolari in constructia de noi drumuri in urmatorii cinci ani, pentru pregatirea Campionatului European de fotbal din 2012, a declarat ministrul polonez al infrastructurii, Cezary Grabarczyk.
Polonia, coorganizatorul Campionatului European alaturi de Ucraina, doreste sa-si tripleze lungimea actuala, de 1.000 de kilometri, de autostrazi si drumuri expres.
O sarcina colosala pentru fostul stat comunist, care anul trecut a construit doar 25 de kilometri de autostrada, lungimea totala fiind de 700 de kilometri de autostrazi. In comparatie cu Polonia, Germania are peste 12.000 de kilometri de autostrazi.
"Ne dorim sa investim 121 de miliarde de zloti (55,05 miliarde de dolari) pentru modernizarea infrastructurii. In proportie de peste 97% din aceasta suma va fi obtinuta prin fonduri de la Uniunea Europeana", a declarat ministrul.
"Cred ca firmele chineze, cu vasta experienta in lucrarile de constructie, vor intra pe piata locala. Negocierile cu partenerii chinezi continua", a adaugat oficialul polonez. "China a construit anul trecut 5.000 de kilometri de drumuri expres, o dovada clara a potentialului firmelor chineze de constructie", a mai continuat Grabarczyk.
"Intentionam de asemenea sa importam materialele de constructie din China, in special ciment, care in mod cert va fi in cantitati insuficiente pe piata locala", a adaugat Grabarczyk.
Oficialul polonez vrea sa introduca un nou pachet legislativ, pentru a scapa de o serie de legi de care multe persoane se tem ca ar putea tine in loc proiectele de dezvoltare a infrastructurii.
"Daca demaram prea multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii, exista riscul sa nu reusim sa le finalizam", a declarat Andrzej Wyszynski, membru al Asociatiei Constructurilor de Drumuri din Polonia. Wyszynski este ingrijorat ca numarul mare de proiecte care au loc in acelasi timp ar putea duce la aparitia haosului pe drumurile actuale, in contextul in care constructorii se grabesc sa incheie lucrarile. "Imaginati-va, oameni blocati in trafic, pe niste drumuri rascolite de buldozere si escavatoare", a apreciat el.
Alte doua motive de ingrijorare pentru Wyszynski sunt lipsa fortei de munca, estimata la un deficit de aproximativ 200.000 de persoane doar in sectorul constructiilor, si intensificarea presiunilor asupra majorarii salariilor in economie.
Anul trecut Polonia a garantat facilitarea accesului pe piata muncii pentru cetatenii fostelor state comuniste, care insa nu sunt membre ale UE, precum Ucraina sau Belarus. Cu toate acestea, Wyszynski este de parere ca deficitul de forta de munca nu va fi acoperit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO