Business Internaţional

Polonia se pregăteşte cu sârg pentru Euro 2012, Ucraina vine din spate cu proiecte de 2,6 mld. €

Stadionul din Varşovia, cu o capacitate de 60.000 de locuri, a costat autorităţile poloneze 430 de milioane de euro

Stadionul din Varşovia, cu o capacitate de 60.000 de locuri, a costat autorităţile poloneze 430 de milioane de euro

23.07.2010, 00:00 32

Ucraina, una dintre cele două gazde ale campionatului de fotbalEuro 2012, se luptă să evite o situaţie similară celei cu care s-aconfruntat Africa de Sud, care a trebuit să facă faţă costurilorridicate şi deadline-urilor presante, scrie BloombergBusinessweek.

Polonia a început din timp pregătirile şi, ajutată de banii dela UE, are o serie de proiecte aproape de finalizare. Cel maidezvoltat stat din regiune urmează să investească masiv înpregătirea pentru Euro 2012, iar un punct-cheie îl reprezintă forţaeconomiei.

Ucraina are la dispoziţie mai puţin de doi ani pentru a terminastadioanele din Lviv şi Kiev, pentru a renova aeroporturi şi gărişi pentru a construi hotelurile pe care a promis că le va faceatunci când a câştigat licitaţia alături de Polonia. Aceasta esteprima ediţie a unui campionat de fotbal ce se va desfăşura înEuropa de Est.

În Ucraina, proiectul Euro 2012, evaluat la 3,3 mld. dolari (2,6mld. euro), s-a suprapus cu recesiunea care a secat bugetul destat. Valoarea totală a investiţiilor, care cuprind şi sumelecheltuite de investitorii privaţi, este estimată la 15 mld.euro.

"Ar trebui să muncim, să muncim, să muncim nonstop", a spusGrigory Surkis, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Ucraina. "Ceamai mare problemă cu care ne confruntăm este personalul. Săconstruim o facilitate nu este o problemă, întrebarea este cine ova administra?"

Bani găsim, manageri nu

Viceprim-ministrul ucrainean Boris Kolesnikov a spus că statulva găsi fonduri pentru Euro 2012. Stadioanele din Ucraina nu vorcosta "mai mult" de 700 mil. dolari (545 mil. euro), a spus el.Pistele aeroporturilor din Donetsk, Lviv şi Kharkiv vor costa circa500 mil. dolari, iar noile terminale din Donetsk, Kiev şi Lviv voradăuga sumei totale 450-500 mil. dolari, a adăugatviceprim-ministrul.

Pentru a acoperi costurile, Ucraina ar putea organiza o emisiunede eurobonduri sau ar putea vinde alte titluri de stat.

"Suntem îngrijoraţi doar de managementul şi funcţionareafacilităţilor", a spus Kolesnikov. "Avem nevoie de oameni cu oeducaţie tehnică, însă în acelaşi timp trebuie să aibă cunoştinţede limbi străine. Africa de Sud, ca şi noi, nu mai organizaseniciodată un campionat de top."

Deşi oficialii sunt optimişti, situaţia este dificilă. Înprimăvară, reprezentanţii UEFA au spus că o parte din meciurile dela Euro 2012 ar putea fi mutate din Ucraina în Polonia din cauzaîntârzierilor în ceea ce priveşte construcţia şi reconstrucţiastadioanelor din Lviv şi Kiev.

Ucraina este complet nepregătită şi la capitolul industrieospitalieră, în condiţiile în care pentru campionat sunt aşteptaţicirca un milion de turişti. Kiev şi Donetsk deţin doar jumătate dinfacilităţile de cazare necesare, în timp ce oraşul de provincieKharkiv are doar 15% din camerele necesare pentru Euro 2012,potrivit Tatiana Tymoshenko, purtătorul de cuvânt al federaţieiucrainene a turismului.

Polonia stă mai bine

Polonia, cealaltă gazdă, este cuprinsă de febra pregătirilorpentru campionat. Acestea vor costa investitorii locali şi străini,şi totodată statul şi autorităţile europene, circa 30 mld. $ (23,5mld. euro), potrivit CNN. O parte din fonduri vor veni de la UE.Banii vor fi utilizaţi pentru stadioane, pentru îmbunătăţireainfrastructurii atât rutiere, cât şi feroviare şi pentru renovareaaeroporturilor şi a gărilor.

O parte din aceste fonduri vor putea fi însă recuperate printurism. În perioada 2012-2020, datorită campionatului de fotbalEuro 2012, veniturile din turism este de aşteptat să crească pentruPolonia cu 5 mld. zloţi (1,21 mld. euro), potrivit unui raport alPL. 2012, coordonatorul pregătirilor pentru Euro 2012. Numărul deturişti în această perioadă va fi cu 489.000 mai mare. Doar în lunaiunie 2012, când va avea loc campionatul, veniturile din turism vorcreşte cu 768 mil. zloţi (187 mil. euro), datorită celor 800.000 deturişti.

Totuşi Polonia stă mai bine decât Ucraina. Poznan va fi primuloraş polonez care va finaliza până în luna septembrie, înainte determen, lucrările la stadionul pe care se vor desfăşura meciuri dincadrul Euro 2012, o investiţie de 174 mil. euro.

Cel mai scump stadion va fi însă stadionul naţional dinVarşovia. Cele 60.000 de locuri, 1.700 de spaţii de parcare vorcosta circa 430 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO