Polonia se pregăteşte cu sârg pentru Euro 2012, Ucraina vine din spate cu proiecte de 2,6 mld. €

Autor: Cristina Rosca 23.07.2010

Campionatul Mondial din Fotbal s-a terminat, iar toată atenţia cade asupra următorului turneu de mare anvergură, Campionatul European din 2012. Dacă în Polonia totul decurge conform planului, Ucraina trebuie să tragă tare pentru a recupera timpul pierdut.



Ucraina, una dintre cele două gazde ale campionatului de fotbal Euro 2012, se luptă să evite o situaţie similară celei cu care s-a confruntat Africa de Sud, care a trebuit să facă faţă costurilor ridicate şi deadline-urilor presante, scrie Bloomberg Businessweek.

Polonia a început din timp pregătirile şi, ajutată de banii de la UE, are o serie de proiecte aproape de finalizare. Cel mai dezvoltat stat din regiune urmează să investească masiv în pregătirea pentru Euro 2012, iar un punct-cheie îl reprezintă forţa economiei.

Ucraina are la dispoziţie mai puţin de doi ani pentru a termina stadioanele din Lviv şi Kiev, pentru a renova aeroporturi şi gări şi pentru a construi hotelurile pe care a promis că le va face atunci când a câştigat licitaţia alături de Polonia. Aceasta este prima ediţie a unui campionat de fotbal ce se va desfăşura în Europa de Est.

În Ucraina, proiectul Euro 2012, evaluat la 3,3 mld. dolari (2,6 mld. euro), s-a suprapus cu recesiunea care a secat bugetul de stat. Valoarea totală a investiţiilor, care cuprind şi sumele cheltuite de investitorii privaţi, este estimată la 15 mld. euro.

"Ar trebui să muncim, să muncim, să muncim nonstop", a spus Grigory Surkis, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Ucraina. "Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este personalul. Să construim o facilitate nu este o problemă, întrebarea este cine o va administra?"

Bani găsim, manageri nu

Viceprim-ministrul ucrainean Boris Kolesnikov a spus că statul va găsi fonduri pentru Euro 2012. Stadioanele din Ucraina nu vor costa "mai mult" de 700 mil. dolari (545 mil. euro), a spus el. Pistele aeroporturilor din Donetsk, Lviv şi Kharkiv vor costa circa 500 mil. dolari, iar noile terminale din Donetsk, Kiev şi Lviv vor adăuga sumei totale 450-500 mil. dolari, a adăugat viceprim-ministrul.

Pentru a acoperi costurile, Ucraina ar putea organiza o emisiune de eurobonduri sau ar putea vinde alte titluri de stat.

"Suntem îngrijoraţi doar de managementul şi funcţionarea facilităţilor", a spus Kolesnikov. "Avem nevoie de oameni cu o educaţie tehnică, însă în acelaşi timp trebuie să aibă cunoştinţe de limbi străine. Africa de Sud, ca şi noi, nu mai organizase niciodată un campionat de top."

Deşi oficialii sunt optimişti, situaţia este dificilă. În primăvară, reprezentanţii UEFA au spus că o parte din meciurile de la Euro 2012 ar putea fi mutate din Ucraina în Polonia din cauza întârzierilor în ceea ce priveşte construcţia şi reconstrucţia stadioanelor din Lviv şi Kiev.

Ucraina este complet nepregătită şi la capitolul industrie ospitalieră, în condiţiile în care pentru campionat sunt aşteptaţi circa un milion de turişti. Kiev şi Donetsk deţin doar jumătate din facilităţile de cazare necesare, în timp ce oraşul de provincie Kharkiv are doar 15% din camerele necesare pentru Euro 2012, potrivit Tatiana Tymoshenko, purtătorul de cuvânt al federaţiei ucrainene a turismului.

Polonia stă mai bine

Polonia, cealaltă gazdă, este cuprinsă de febra pregătirilor pentru campionat. Acestea vor costa investitorii locali şi străini, şi totodată statul şi autorităţile europene, circa 30 mld. $ (23,5 mld. euro), potrivit CNN. O parte din fonduri vor veni de la UE. Banii vor fi utilizaţi pentru stadioane, pentru îmbunătăţirea infrastructurii atât rutiere, cât şi feroviare şi pentru renovarea aeroporturilor şi a gărilor.

O parte din aceste fonduri vor putea fi însă recuperate prin turism. În perioada 2012-2020, datorită campionatului de fotbal Euro 2012, veniturile din turism este de aşteptat să crească pentru Polonia cu 5 mld. zloţi (1,21 mld. euro), potrivit unui raport al PL. 2012, coordonatorul pregătirilor pentru Euro 2012. Numărul de turişti în această perioadă va fi cu 489.000 mai mare. Doar în luna iunie 2012, când va avea loc campionatul, veniturile din turism vor creşte cu 768 mil. zloţi (187 mil. euro), datorită celor 800.000 de turişti.

Totuşi Polonia stă mai bine decât Ucraina. Poznan va fi primul oraş polonez care va finaliza până în luna septembrie, înainte de termen, lucrările la stadionul pe care se vor desfăşura meciuri din cadrul Euro 2012, o investiţie de 174 mil. euro.

Cel mai scump stadion va fi însă stadionul naţional din Varşovia. Cele 60.000 de locuri, 1.700 de spaţii de parcare vor costa circa 430 mil. euro.