Business Internaţional

Polonia: Nu vom sacrifica avansul economic prin reduceri de cheltuieli

Donald Tusk: „Vom economisi, dar într-un mod în care creşterea economică din Polonia va fi mai puternică decât în lunile anterioare“. AFP/Mediafax Foto

Donald Tusk: „Vom economisi, dar într-un mod în care creşterea economică din Polonia va fi mai puternică decât în lunile anterioare“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2013, 21:20 421

Guvernul polonez va conduce economia pe calea de mijloc dintre creştere şi disciplină fiscală, a declarat premierul Donald Tusk, sugerând astfel că nu va sacrifica expasiunea economică în favoarea reducerilor de cheltuieli necesare tăierii deficitului bugetar, scrie agenţia Thomson Reuters.

Fostul stat comunist înregistrează de aproape două decenii creştere econo­mică neîntreruptă, dar economia a început anul trecut să încetinească accentuat. Creşterea a ajuns aproape de zero în primul trimestru al acestui an.

Tusk a indicat că guvernul va avea o abordare flexibilă în privinţa creşterii economice.

„Vom economisi, dar într-un mod în care creşterea economică din Polonia va fi mai puternică decât în lunile anterioare“, a spus premierul.

Guvenul a anunţat în aprilie că nu va reuşi să reducă anul acesta deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB stabilit ca limită în legislaţia UE, ceea ce a lasă ţara încă doi ani în procedura de deficit excesiv declanşată de Comisia Europeană. Autorităţile de la Verşovia se aşteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,5% din PIB anul acesta şi aproape de 3% din PIB în 2014.

Încetinirea economiei a erodat spijinul public pentru guvernul condus de Tusk, iar partidul său, Platforma Civică, este depăşit pentru prima dată în ultimii ani în sondajele de opinie de principala formaţiune de opoziţie, Partidul Lege şi Justiţie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO