Business Internaţional

Polonia: efectele aderarii la UE se simt in portofele

12.06.2007, 17:32 25

Trei angajate servesc inghetata cu arome exotice la Cafe Rialto, o cafenea mica din orasul polonez Ostroleka. Chiar si in zilele racoroase lumea sta la coada aici. Acesta este un semn ca dezvoltarea economica aduce bani consumatorilor si le creste apetitul de cumparaturi, indiferent ca este vorba despre inghetata scumpa sau televizoare cu plasma, scrie International Herald Tribune.
Cresterea mare a cererii l-a determinat pe Robert Buerger, patronul cafenelei Rialto, sa investeasca 25.000 de euro in achizitionarea unei masini de preparat inghetata in martie anul acesta. El a deschis afacerea in 2001, iar acum are noua angajati si intentioneaza sa se extinga.
"Oamenii au mai multi bani de cheltuiala si sunt mai deschisi acum. Piata se dezvolta, iar daca nu voi deschide eu inca un magazin, altcineva o va face", declara el.
La trei ani dupa aderarea Poloniei la Uniunea Europeana, ceea ce a urnit economia prin incurajarea exporturilor, investitiile si cererea de pe piata interna au devenit principalii factori de crestere economica.
Polonia a inregistrat o crestere economica de 7,4% in primele trei luni ale anului, cel mai bun rezultat trimestrial inregistrat dupa cresterea de 7,6% din 1997. In 2006, Polonia a inregistrat o crestere de 6,7%, depasind media europeana de numai 2,7%.
Economistii sunt de parere ca numarul mare de locuri de munca ce au aparut isi fac simtit efectul asupra puterii de cumparare si duc la dezvoltarea afacerilor.
Aspectul capitalei Poloniei s-a schimbat simtitor. Varsovia este impanzita acum de zgarie-nori de sticla si se lucreaza frenetic la ridicarea altora. In centrele comerciale sacose mari umplute la refuz cu haine de firma atrag atentia.
Dupa o perioada de stagnare economica, cand rata somajului a atins apogeul perioadei post-comuniste, ajungand la 20,7%, Polonia a vazut in ultimii zece ani o crestere semnificativa a investitiilor.
Fondurile ce urmeaza a fi primite de la Uniunea Europeana, aproximate la o valoare de 60 de miliarde de euro in perioada 2007-2013, au atras investitori precum Sharp, Toshiba si Philips.
Cu toate ca marile companii isi fac simtita prezenta in piata, la reducerea somajului contribuie mai mult firmele mici si mijlocii, care primesc finantari pentru derularea de proiecte. Este estimat ca rata somajului sa scada anul acesta la 13,1%.
Cresterea cererii de pe piata interna este alt factor ce incurajeaza dezvoltarea economica. "Puterea de cumparare a crescut", spune Wicinski, antreprenor in varsta de 33 de ani care are o firma de transport. "Efectele dezvoltarii economice se vad pe strada si se simt in portofel", declara el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO