Business Internaţional

Polonia: conflictul dintre guvern şi guvernatorul băncii centrale ia proporţii. Noul premier vrea să-l aducă pe guvernatorul băncii centrale, acuzat printre altele că a acţionat motivat politic, în faţa tribunalului de stat. Opoziţia acuză presiuni pentru adoptarea euro

Adam Glapinski

Adam Glapinski

Autor: Catalina Apostoiu

26.03.2024, 00:06 151

Şeful băncii centrale poloneze Adam Glapinski este mai aproape de a fi adus în faţa tribunalului de stat după ce guvernul ţării a formulat la finalul săptămânii trecute acuzaţii la adresa sa, potrivit Reuters.

Vicepremierul Krzysztof Gawtowski a declarat că coaliţia de guvernare condusă de Donald Tusk a strâns cele 115 semnături nece­sare pentru depunerea unei moţiuni pen­tru demiterea lui Glapinski. „Sunt acuzaţii foarte puternice care îmi dau dreptul deplin de a spune că va exista un tribunal de stat“, a comentat Gawkoswski.

Dacă va fi condamnat de tri­bunal, Glapinski, al cărui mandat ex­pi­ră în 2028, şi-ar putea pierde poziţia şi i s-ar putea interzice să mai candide­ze sau să deţină poziţii manageriale.

Totuşi, lansarea de proceduri îm­potriva sa ar putea fi riscantă. Chris­tine Lagarde, şefa BCE, i-a transmis lui Glapinksi într-o scrisoare că poate aduce orice astfel de mişcare în faţa curţii europene de justiţie.

Printre cele opt acuzaţii incluse în moţiune se numără lipsa indepen­den­ţei faţă de guvernul anterior, în­călcarea regulilor constituţionale care îi interzic băncii centrale să fi­nan­­ţeze împrumuturile guvernului şi inducerea în eroare a ministerului de finanţe cu privire la rezultatele finan­ciare ale băncii.

Glapinski este de asemenea acu­zat că s-a angajat în intervenţii mo­netare fără autorizare adecvată şi că a redus dobânzile, în pofida inflaţiei ridicate, din motive politice.

Acesta a declarat pentru Financial Times că-i va scrie premierului Donald Tusk în încercarea de a pune capăt conflictului despre care averti­zea­ză că va afecta imaginea interna­ţio­nală a ţării. Acesta a subliniat că nu are „ni­mic de ascuns“ şi că este „bineînţe­les“ gata să-şi apere acţiunile în faţa unui tribunal de stat dacă oferta sa de ajun­gere la un compromis va fi respinsă.

Atacul lui Tusk împotriva lui Glapinski este parte din efortul său de a-i îndepărta pe loialiştii partidului PiS din aparatul de stat.

Glapinski a respins orice acuzaţie şi a catalogat unele dintre critici drept „idioate“. În opinia sa, un tribunal de stat ar fi ceva „foarte rău pentru Polonia“, adăugând că nu este pregătit să demisioneze pentru că acest lucru ar însemna că-şi recunoaşte vina.

Glapinski îl consideră pe liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, drept un prieten. Acesta i-a luat recent apărarea lui Glapinski, potrivit Warsaw Voice.

„Ştiu de ce fac asta. Fac asta pentru a introduce euro în Polonia. Aceasta ar reprezenta o încălcare a Constituţiei poloneze“, a declarat Kaczynski.

Pieţele financiare poloneze au rămas calme în faţa unei viitoare potenţiale anchete legate de Glapinski, a anunţat ministrul polonez de finanţe, notează Bloomberg.

„Sunt bucuros că ultimele au demonstrate că piaţa reacţionează calm la această situaţie“, a declarat Andrzej Domanski.

„Avem yielduri stabile la titlurile de trezorerie, zlotul este în continuare puternic, iar Moody’s a confirmat recent ratingul Poloniei“, a subliniat ministrul polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO