Business Internaţional

Polonezii stau la coada pentru actiunile PKO BP

13.10.2004, 00:00 19



Mii de polonezi au format cozi in fata sediilor bancii PKO BP in speranta ca vor putea cumpara actiuni din privatizarea partiala a companiei. Scenele aminteau de cozile din era comunista dar atunci oamenii asteptau sapun si hartie igienica, scrie Financial Times.



Ministrul de finante polonez planuieste sa vanda 30% din actiunile celei mai mari bancii din Polonia printr-o oferta publica care va genera o suma estimata de 1,7 miliarde de dolari. Afacerea va fi cea mai mare privatizare din Polonia, de la vanzarea companiei petroliere PKN Orlen din 1999 si 2000.



Un numar de 300 de milioane de actiuni PKO BP vor fi scoase la vanzare. Jacek Socha, ministrul de finante, a oferit 75 de milioane de actiuni persoanelor fizice, in incercarea de a ademeni publicul la privatizare si de a dispersa tensiunile politice in crestere cauzate de aceasta. In urma deschiderii unui cont la PKO, oamenii pot apoi sa cumpere actiuni cu un discount de 4%.



Alte 90 de milioane de actiuni sunt rezervate institutiilor interne, 105 milioane institutiilor din strainatate iar 30 de milioane ramanad ca rezerva.



Actiunile oferite investitorilor straini ar putea scadea in numar cu 20% daca cererea interna va fi destul de mare, a declarat Socha. Restul actiunilor vor fi vandute prin brokeri, incepand cu data de 22 octombrie.



Cozile au inceput sa se formeze la sediile PKO inca de joia trecuta.



"Aceasta situatie arata faptul ca oamenii vor sa ia parte la privatizare si ca sunt dornici sa cumpere actiunile companiilor poloneze eficiente, lucru ce a lipsit din peisajul ultimilor ani", a afirmat Socha.



Analistii de la BGZ Bank, care administreaza oferta publica, estimeaza ca actiunile vor fi evaluate cu un pret intre 4,5 si 7 dolari.



Cu active in valoare de 24,63 miliarde de dolari, PKO a avut un profit de 242 de milioane pe prima jumatate a anului, in urcare fata de cele 207 milioane din perioada similara a anului trecut. Se asteapta ca banca sa isi mentina trendul ascendent, aceasta anuntand ca va plati dividende anuale intre 20%si 40% din castiguri.



Desi este profitabila, PKO are prea multi angajati si nu dispune de tehnologie de ultima ora. Statul va ramane probabil actionarul majoritar al bancii in viitorul apropiat.



dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO