Business Internaţional

Politicienii americani ajung la un acord prin care se evită blocarea financiară a guvernului până în martie

Politicienii americani ajung la un acord prin care se evită blocarea financiară a guvernului până în martie

Harry Reid (stg.), liderul majorităţii democrate din Senat şi republicanul John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2012, 00:04 302

Democraţii şi republicanii din Congresul SUA au ajuns la o înţelegere privind finanţarea activităţilor guvernului până în martie, eliminând astfel riscul închiderii unor agenţii care ar putea eroda încrederea populaţiei înainte de alegerile preşedinţiale, scrie Thomson Reuters.

Acordul a fost anunţat de John Boeh­ner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi de Harry Reid, liderul majorităţii din Senat, şi asigură finanţarea programelor federale discreţionare din domenii variind de la apărare la ajutoare pentru străinătate, educaţie şi cercetare în medicină timp de şase luni după încheierea actualului an fiscal, pe 30 septembrie.

Înţelegerea stabileşte la 1.047 miliarde de dolari cheltuielile pentru întregul an, aşa cum s-a stabilit anul trecut în acordul privind pragul de îndatorare. Anul trecut, nivelul cheltuielilor a fost de 1.043 miliarde dolari.

Dacă va fi aprobat de Congres, acordul va elimina o parte din dificultăţile cu care politicienii se vor confrunta în dezbaterile de la sfârşitul anului, când Congresul va trebui să evite căderea de pe "stânca fiscală", un mix de expirări de reduceri de taxe şi tăieri automate de cheltuieli, la care se adaugă creşterea limitei îndatorării, mix despre care analiştii spun că ar putea afecta economia deja slăbită.

Compromisul îi protejează pe repu­blicani de eventualele acuzaţii că ar bloca guvernul cerând reduceri de cheltuieli mai mari decât s-a stabilit anul trecut.

"Acordul la care au ajuns Senatul, Ca­mera Reprezentanţilor şi Casa Albă asigură stabilitate pentru următoarele luni, când va trebui să rezolvăm probleme critice care afectează direct familiile din clasa de mijloc. În spiritul compromisului, sper că vom trece de provocările pe care le avem în faţă", a spus Reid.

Congresul va fi în pauză în august şi prima săptămână din septembrie, iar Boeh­ner speră că înţelegerea va fi transpusă în lege până pe 30 septembrie. Alegerile prezi­den­ţiale sunt programate pentru 6 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO