Business Internaţional

Polimex-Mostostal, cea mai mare firma de constructii din Polonia, are nevoie de cateva mii de muncitori

14.12.2007, 16:52 158

Polimex-Mostostal, cea mai mare companie poloneza de constructii, a anuntat "angajarea a cateva mii de muncitori" anul viitor pe fondul cresterii cererii pentru construirea de poduri si fabrici, scrie Bloomberg.
"Avem o nevoie nelimitata de oameni", a declarat Konrad Jaskola, CEO al companiei. Anul acesta Polimex si-a majorat personalul cu 50%, numarul angajatilor atingand 13.000, conform afirmatiilor directorului.
Sectorul de constructii din Polonia s-a dezvoltat cu 20% in primele noua luni ale anului, in timp ce economia tarii a crescut cu o rata anuala de 6,7%. Jaskola a mai declarat ca Polimex trebuie sa majoreze salariile managerilor si inginerilor sai, deoarece angajatii competenti se muta in strainatate, iar competitia este din ce in ce mai acerba.
Polimex-Mostostal, care in prezent construieste o uzina de desulfurizare pentru compania Electrabel, dar este implicata si in proiecte de constructie de sali de sport, drumuri, sosele si poduri, a raportat o crestere a profitului de 19% in trimestrul trei, la 21,6 milioane de zloti (5,9 mil. euro). De asemenea, vanzarile au crescut cu 41%, pana la 934,8 milioane de zloti (261 de milioane de euro). Actiunile Polimex au crescut cu 52% anul acesta la bursa din Varsovia, valoarea de piata a companiei ajungand la 4,3 miliarde de zloti (1,2 miliarde de euro). Compania va investi 200 de milioane de zloti (55,8 milioane de euro) intr-o serie de achizitii, pentru a-si majora capacitatea de productie si pentru angajarea de noi muncitori.
Anul acesta, Polimex a majorat salariile angajatilor cu 11%, iar Konrad Jaskola a anuntat ca intentioneaza sa le majoreze din nou, anul viitor, cu inca 10%. In plus, jumatate din suma destinata investitiilor va fi utilizata intr-o achizitie in afara Poloniei, care va avea loc in prima parte a anului viitor. Konrad Jaskola a mai anuntat ca pentru 2009 compania va incerca sa cumpere o parte din firmele concurente.
Directorul companiei Polimex a mai adaugat ca va renegocia o serie de contracte pentru a amortiza cresterea costurilor de productie. Obiectivul principal mentionat de Jaskola pentru anul viitor este cresterea profitului net la 3% din vanzari si la 5% din vanzari pana in 2011.
"Fiind una dintre cele cateva companii din Polonia care pot face fata unui contract mai mare de 500 de milioane de zloti (139 de milioane de euro), Polimex va putea amortiza cresterea costurilor printr-o majorare a preturilor, in special in sectoarele energetic si chimic", a declarat Samer Masri, analist la Banca BRE din Varsovia. Compania a fost privatizata in anul 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO