Business Internaţional

Poate afecta poluarea din Beijing desfasurarea Olimpiadei de vara?

24.09.2007, 21:07 17

China nu intentioneaza sa inchida fabricile din jurul Beijingului pe durata Olimpiadei de anul viitor in ciuda avertizarilor despre efectele poluarii aerului asupra atletilor, scrie Financial Times.
Seful Partidului Comunist din Beijing si totodata presedintele comitetului de organizare a Olimpiadei din 2008, Liu Qi, a declarat ca ingrijorarile privind poluarea din capitala chineza sunt nefondate. "Suntem absolut siguri ca atletii isi vor putea desfasura activitatile normal anul viitor."
Rapoartele analistilor arata un nivel crescut de noxe in aerul capitalei Chinei pe timp de vara, de aceea s-a presupus ca autoritatile vor inchide sau suspenda productia anumitor companii.
Secretarul General Liu Qi a declarat ca scopul principal al administratiilor regionale este implementarea legilor de mediu existente, si nu luarea de masuri temporare, cum asteapta opinia publica. "Cel mai important este sa intarim sistemele de management al emiterii de gaze si sa diminuam producerea de substante poluante in fabrici. Partidul Comunist nu a cerut nicaieri suspendarea operatiunilor."
Comentariul oficialului de la Beijing este cel mai direct raspuns primit de jurnalisti cu privire la problema poluarii in capitala chineza.
Luna trecuta, festivitatea de celebrare a unui an pana la olimpiada a fost umbrita de discursul presedintelui Comitetului International Olimpic. Jaques Rogge a spus ca nivelul poluarii ar putea aduce modificari in desfasurarea unor probe in aer liber.
Secretarul general Liu Qi a declarat insa ca masurile luate luna trecuta pentru reducerea emisiilor de gaze au avut succes, luna august inregistrand o diminuare a poluarii aerului cu 20%. Masurile pomenite de Liu Qi includ restrictionarea circulatiei pentru 1,3 milioane de autovehicule, suspendarea lucrarilor stradale care implica vibratii si interzicerea circulatiei vehiculelor cu grad mare de poluare. Secretarul a mai declarat ca "in general, rezultatele sunt satisfacatoare."
Liu Qi a spus ca in 28 de zile din cele 31 ale lunii august "vremea a fost buna", iar ratingul a doi din cei cinci indici de poluare din Beijing indica aerul drept "sanatos".
Toata aceasta incredere contrasteaza puternic cu perceptiile unor observatori locali care au considerat ca in multe zile ale lunii august smogul a fost excesiv. De asemenea, este foarte neclar daca actiunile locale vor putea solutiona singure problema calitatii aerului.
Un studiu efectuat de Laboratorul National Argonne, departamentul de cercetare energetica a Statelor Unite, releva ca nici macar oprirea totala a activitatii poluante in Beijing nu ar diminua nivelul actual de poluare.
Guvernul chinez se lupta de mult cu legislatiile de mediu, dar chiar daca metodele de prevenire vor fi implementate, simpla dezvoltare industriala a tarii ar putea umbri din efectele pozitive ale acestora.
Secretarul general Liu Qi a declarat ca Academia Chineza de Stiinte lucreaza in acest moment cu autoritatile si diverse companii americane pentru a gasi solutii viabile la problema poluarii aerului din capitala. Raportul final al cercetatorilor va putea fi facut public.
Mai mult de 100 de orase din China, inclusiv Beijing si Shanghai au luat parte la prima demonstratie urbana "Car-free Day" - Ziua fara Masini, in care cetatenii cer autoritatilor sa-si schimbe limuzinele pentru biciclete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO