Business Internaţional

Planurile de salvare a bancilor i-au readus pe investitori pe bursele din Europa si Asia

14.10.2008, 18:21 16

Bursele din Europa si Asia au avut o evolutie pozitiva ieri in intreaga lume, Indicele MSCI World inregistrand cea mai spectaculoasa crestere de doua zile din istorie, in aceeasi linie, indicele bursier japonez Nikkei 225 inregistrand cea mai importanta crestere din istoria sa, scrie Bloomberg.

Actiunile Citigroup, Deutsche Bank si Barclays au castigat mai mult de 7% in cadrul sedintelor de tranzactionare din Europa. Societe Generale nu a facut nota discordanta, actiunile companiei urcand cu 8,4% dupa ce a anuntat ca inregistreaza profit si ca nu necesita injectii suplimentare de capital. MSCI World a crescut cu 3,3% pana la 1.029,98 puncte, in ultimele doua zile aprecierea sa fiind de nu mai putin de 13%, cea mai importanta urcare inregistrata din anii 1970, cand a aparut acest indice. Injectiile de capital in cadrul a noua dintre cele mai mari banci americane, printre care si Citigroup si Golman Sachs vin dupa ce cele mai mari tari europene, printre care Franta, Germania, Spania, Olanda si Austria au promis 1.300 mld. euro pentru garantarea creditelor bancare si pentru preluarea de pachete de actiuni in cadrul bancilor.
"Piata primeste intr-o maniera pozitiva planul de salvare", a afirmat Chicuong Dang, analist la KBL Richelieu Gestion din Paris. "Eforturile se indreapta in directia potrivita pentru a evita riscul sistemic, pentru a restaura increderea si pentru a trezi la viata pietele de credit".
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 urcase la jumatatea sedintei de tranzactionare cu 5,3%, alaturi de ceilalti indici europeni, DAX, cu o ascensiune de 6,12% si CAC 40 cu o crestere de 6,5%. FTSE 100 a crescut la Londra cu 6,4%. Indicele MSCI Asia- Pacific a avut o crestere fulminanta de 9,3%, cea mai importanta din 1998 incoace, alaturi de indicele japonez Nikkei care a urcat cu 14% dupa o zi scurta ce a urmat unei sarbatori nationale.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 9,9% luni, recuperand o parte din cele 22% pierdute saptamana trecuta. Indicele a pierdut 35% in 2008 pe fondul ingrijorarilor ca pietele de credit paralizate vor atrage dupa sine o recesiune, fapt ce a dus la evaporarea de pe bursele din lume a nu mai putin de 28.000 mld. dolari (20.590 mld. euro).
Companiile financiare au raportat pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 636 mld. dolari (467,7 mld. euro) de pe urma investitiilor ipotecare de la inceputul anului.
Si vestile din SUA conform carora injectiile de capital in schimbul unor actiuni preferentiale vor face parte din planul de salvare a sistemului bancar in valoare de 700 mld. dolari (514 mld. euro) au influentat pozitiv bursele europene. Bancile americane care vor beneficia de pe urma acestor injectii sunt Citigroup Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley, State Street si Bank of New York Mellon, conform celor declarate de persoane cu cunostinte in ceea ce priveste planul.
"Acum suntem martorii unei solutionari a problemelor privind solvabilitatea, vedem cum cantitati uriase de lichiditati sunt aruncate pe piata", spune Simon Ballard, manager de portofoliu la Fortis Investments. "Bancile vor incepe incet-incet sa se confrunte una cu cealalta pe piata interbancara."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO