Business Internaţional

Planuri de viitor pe piata petroliera

30.04.2003, 00:00 20

Dupa anuntul fuziunii dintre Yukos si Sibneft, care va schimba imaginea topului mondial in sectorul de gaz si petrol, marii producatori de profil de pe piata Rusiei incearca formule si strategii noi pentru a se adapta conditiilor in schimbare de pe piata.
Gigantul rusesc in gaze naturale, Gazprom, a anuntat la inceputul saptamanii curente ca rivalul american ConocoPhillips s-a oferit sa se alature proiectului sau pentru constructia unei fabrici in valoare de 10 miliarde de dolari destinata productiei de gaz natural lichefiat.
 Fabrica va fi amplasata in portul arctic din Murmansk si va produce pentru pietele din Europa si Statele Unite, informeaza The Moscow Times.
Directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Ryazanov, a spus ca planul presupune dezvoltarea campurilor Shokman ale Gazprom din marea Barents, o conducta de 500 de kilometri de la camp la port, un noua flota pentru transportul metanolului si o noua fabrica de gaz natural lichefiat.
"Cei de la Conoco au anuntat ca vor intr-adevar sa se alature proiectului pentru gaz natural lichefiat. Ei spun ca pot asigura vanzarile de gaz pe piata Statelor Unite", a afirmat Ryazanov.
Proiectul Murmansk este al doilea plan de gaz natural pe care Gazprom, cel mai mare producator de gaz din lume, il studiaza in incercarea de a exploata enormele depozite de gaz din regiunea arctica.
Gazprom a declarat anterior ca o fabrica foarte costisitoare pentru obtinerea gazului natural lichefiat ar putea fi totusi mult mai ieftina decat constuirea a sute de kilometri de conducte din peninsula artica Yamal catre Europa.
Potrivit planului pe termen lung elaborat de Gazprom, compania va dezvolta initial peninsula Yamal dupa care va incepe sa exploateze Shokman, care are rezerve de peste 3.200 miliarde de metri cubi de gaz, tocmai dupa 2015, 2020.

Lukoil sta bine la rezerve
Lukoil a anuntat ca rezervele sale de hidrocarburi au crescut cu 17% de la inceputul anului 2002 pana in prezent, la 19,7 miliarde de barili echivalent petrol (bep), ceea ce claseaza compania pe a doua pozitie in topul mondial, dupa ExxonMobil.
Noul volum al rezervelor reprezinta cele 19,3 miliarde de bep, consemna la inceputul anului 2002, plus 400 de milioane de bep, pe care le-a obtinut de atunci pana in prezent, ceea ce o claseaza chiar inaintea noului gigant petrolier YukosSibneft
Cea mai mare parte a cresterii se datoreaza noilor rezerve de gaz natural. Lukoil a mentionat ca rezervele sale de gaz au crescut cu 85%, iar cele de petrol cu 5%, de la inceputul anului 2002.
Lukoil poate produce la capacitatea sa actuala de 570 de milioane de barili pe an, inca 30 de ani de acum inainte. In pofida rezervelor sale imense, Lukoil este numai numarul 10 in topul mondial al producatorilor de gaz si petrol. Si numarul 11, daca este inclus si Gazprom.
"Lukoil nu are nevoie de rezerve atat de mari", a spus Steven Dasevsky, analist pe petrol la banca de investitii Aton. "Ar trebui sa incerce sa-si creasca productia, mai ales in contextul in care rivalii sai siberieni Yukos si Sibneft au un ritm de crestere al productiei anuale intre 10% si 15%, in timp ce ritmul Lukoil este de maxim 3%".
Potrivit statisticilor date publicitatii de ministerul rus al energiei, in primele trei luni ale acestui an, Yukos si Sibneft si-au crescut productia cu 26% si respectiv 22%.
Purtatorul de cuvant al Yukos, Hugo Erikssen, a spus ca datele publicate de Lukoil ar trebui sa determine Vestul sa reevalueze rezervele de gaz si petrol ale Rusiei, care sunt considerate inca un secret de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO