Business Internaţional

Planul riscant al Europei pentru evitarea unei noi crize a energiei în iarnă: să stocheze gaze în Ucraina

Planul riscant al Europei pentru evitarea unei noi crize...

Autor: Catalina Apostoiu

12.06.2023, 22:59 265

În apropiere de graniţa Ucrai­nei cu UE, o mulţime de conducte şi pompe ar putea deveni parte a unei posibile părţi importante a efortu­ri­lor blocului de a-şi asigura aprovi­zio­narea cu gaze şi a evita o nouă criză energetică în iarnă, scrie Bloomberg.

Facilitatea de depozitare Bilche-Volytsko-Uherske poate stoca de peste patru ori mai multe gaze decât cea mai mare facilitate similară din Germania şi se conectează uşor la reţelele blocului graţie rolului de rută de tranzit pentru energia rusească ju­cat decenii la rând de Ucraina.

Stocarea gazelor vitale într-o ţară supusă atacurilor constante ar putea părea o idee nebunească însă aceas­ta câştigă susţinători în condiţiile în care facilitatea este suficient de de­parte de linia frontului pentru a fi con­side­rată sigură, iar unii traderi con­sideră că merită riscul.

Oficialii europeni analizează acum dacă să susţină legături cu Bilche-Volytsko-Uherske şi alte faci­lităţi de pe teritorul Ucrainei. Cu fa­cili­tăţile europene apropiindu-se deja de capacitatea maximă, stocarea ga­ze­lor în Ucraina ar putea preîntâm­pina un eventual exces în lunile ur­mătoare. Pentru ca stocarea gazelor în Ucraina să fie viabilă, preţurile va tre­bui să scadă suficient de mult pen­tru justificarea costurilor. De aseme­nea, UE va trebui probabil să ofere protecţie împotriva unor potenţiale pierderi legate de conflict.

Iniţiativa analizată în prezent se înscrie în eforturile de evitare a pa­ni­cii care a dus la preţuri record şi in­tervenţii din partea statelor anul tre­cut. Pentru protejarea companiilor şi consumatorilor, guvernele europene au lansat programe de susţinere de 646 miliarde de euro, iar acestea nu-şi permit să pună din nou la punct programe similare.

Deşi companiile europene de energie au mai stocat gaze în Ucraina înainte de invazia ruşilor, depozita­rea acestora într-o ţară implicată într-un conflict ar fi în mod normal ceva fără precedent, iar deliberările re­flec­tă numărul redus de opţiuni pe care Europa le are şi modul în care răz­boiul a resetat riscurile.

Stocarea gazelor pentru Europa nu numai că ar genera venituri necesare pentru Ucraina, ci ar şi întări legăturile acesteia cu blocul.

Capacitatea de stocare de gaze a ţării totalizează peste 30 de miliarde de metri cubi. Operatorul Ukrtransgaz pune la dispoziţie o treime din acest spaţiu, echivalând cu aproximativ 10% din cererea pe T4, 2022, a UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO