Business Internaţional

Pietele emergente trebuie sa-si mentina productivitatea la un nivel ridicat

12.02.2007, 15:46 24

"Productivitatea nu este totul, dar pe termen lung este aproape totul", spune Paul Krugman, profesor de economie la Universitatea Princeton si ziarist la New York Times, inainte sa inceapa sa lucreze in jurnalism, scrie Financial Times.
Cuvintele sale sunt privite astazi aproape ca niste truisme. Cresterea rapida a productivitatii muncii - totalul Produsului Intern Brut pe fiecare ora de lucru - permite pietelor sa se extinda mai rapid fara a declansa o marire a inflatiei, cresterea standardelor de viata sau sa permita tarilor sa aleaga un program mai redus pentru angajati fara sa se inregistreze scaderea venitului.
Aproape fiecare politician promite cresterea ratei productivitatii in alegerile electorale, dar putini reusesc acest lucru.
In Europa, cresterea standardului de viata masurat dupa ponderea PIB pe locuitor a fost mai dificila in ultimii zece ani in timp ce in Statele Unite s-a inregistrat o crestere semnificativa. Conform cercetarilor meticuloase realizate de Conference Board (organizatie mondiala nonprofit de afaceri alcatuita directori executivi, care realizeaza studii de piata, cercetari si ofera statistici economice), organizatia internationala de afaceri de la Universitatea Groningen din Olanda, cauza este una simpla: cresterea lenta a productivitatii.
Intre 1987 si 1995, cresterea medie anuala a PIB pe ora lucrata in cele 15 state din vechea Uniune Europeana era de 2,2%, in comparatie cu 1,1% din Statele Unite. Acest lucru a permis ca diferenta dintre standardele de viata din Europa si Statele Unite sa ramana relativ constante, in timp ce europenii munceau mai putin si beneficiau de mai mult timp liber. Europenii se simteau superiori in comparatie cu americanii suprasolicitati care aveau tot mai multe probleme de sanatate.
Intre 1995 si 2006, cresterea productivitatii din Statele Unite a atins o medie anuala de 2,3%, in timp ce rata productivitatii in Europa scazuse la 1,4%. Standardele de viata din Europa au ajuns in urma celor din SUA si atat de mare a fost schimbarea in puterea economica incat oficialii din Europa au inceput sa ofere tot mai multe rapoarte cu privire la adoptarea unor masuri pentru a schimba aceasta tendinta.
Acum un nou trend se formeaza. Rezultatele preliminare pentru 2006 ale Conference Board publicate pe 28 ianuarie au indicat ca pozitia de lider a Statelor Unite este tot mai amenintata. Cresterea productivitatii din Statele Unite pentru 2006 a fost la limita inferioara din ultimii zece ani, iar puterea se indreapta acum catre pietele emergente din Europa de Est si Asia.
Cresterea productivitatii muncii in cele 12 noi state membre ale Uniunii Europene a inregistrat o medie de putin peste 4% pe an, incepand cu 1995. Din 2000, cresterea productivitatii in China a depasit 10% pe an, iar in India s-a ridicat la 5,2% pe an.
"Suntem in perioada slaba a unui ciclu de zece ani care a creat foarte mult profit. In urmatorii ani va trebui sa reducem veniturile", a declarat Gail Fosler, directorul economic al Conference Board, cu privire la tendintele viitoare in Statele Unite.
Fosler sustine ca numarul semnelor este tot mai mare, iar boom-ul ICT (Tehnologii pentru Informatii si Comunicare) este tot mai redus. Desi este increzatoare ca cea de-a doua generatie a veniturilor mari va veni, Statele Unite se va confrunta cu perioada de stagnare. Intre timp, potentialul de crestere al SUA se va reduce, iar presiunile inflationiste vor creste, impiedicand Fed sa reduca ratele dobanzilor, ca raspuns la o economie mai putin dinamica.
"Nu este neaparat o perioada in care se inregistreaza cresteri ale preturilor, rata ridicata a somajului si in care nu este prezenta crestere economica", adauga ea "dar este o perioada mai slaba decat in ultimii ani", subliniaza Gail Fosler.
In Europa trendul cresterii productivitatii este foarte slab, in ciuda unui 2006 mai bun. Profesorul Bart van Ark de la Universitatea Groningen este increzator ca nu exista niciun semn ca situatia s-a schimbat pe batranul continent. Tarile mediteraneene au inregistrat cele mai slabe rezultate. Spania si alte tari au reusit sa-si creasca substantial nivelul angajarilor in ultimii ani, dar cresterea inregistrata este in numarul locurilor de munca pentru personalul necalificat, care reduce media productivitatii. Povestea productivitatii nu este numai despre oportunitatile pentru pietele emergente si provocarile pentru tarile dezvoltate.
Vine vremea, conform studiilor realizate de Conference Board, cand pietele emergente nu vor mai putea sa castige cote importante prin transferarea personalului necalificat din sectoare precum agricultura la productie. "Efectele tranzitiei incep sa dispara", subliniaza Gail Fosler.
Daca este asa, tema "schimbarii ecuatiei puterii" de la Davos este mult mai nuantata decat pare. Pietele emergente nu se pot relaxa si sa astepte prosperitatea, vor trebui sa munceasca din greu pentru a-si sustine succesul inregistrat recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO