Business Internaţional

Piata petroliera in fierbere: fuziuni si achizitii in valoare de 160 de miliarde de dolari in 2005

31.03.2006, 00:00 22

Datele oficiale arata ca anul trecut s-au incheiat 240 de contracte pe piata mondiala, o crestere de 40% fata de anul trecut.

Valoarea fuziunilor si a achizitiilor din industria petroliera s-a triplat pe parcursul anului trecut, ajungand la o valoare de 160 de miliarde de dolari (132 de miliarde de euro), cel mai inalt nivel din 1998 pana in prezent.

In 1998 Exxon si Mobil au fuzionat, BP a preluat Amoco si Total a achizitionat PetroFina.

Se asteapta ca valoarea achizitiilor facute de companiile petroliere chineze, devenite importanti actori ai pietei internationale, sa ajunga la 6 miliarde de dolari, odata cu investitii in active efectuate in locatii din Siria, Ecuador sau Sudan, scrie Financial Times.

Raportul lansat arata ca multe companii petroliere au facut achizitii insemnate pentru a acumula rezerve de petrol si gaze naturale atat de necesare cresterii economice, dar si pentru a stabiliza pretul lor.

Studiul efectuat de catre firma britanica de consiliere corporatista Harrison Lovengrove si de firma americana de cercetare John Herold este vazut de oficialii companiilor petroliere drept cel mai complet raport al fuziunilor si achizitiilor din industrie. S-a demonstrat ca anul trecut companiile erau dispuse sa plateasca cu 54% mai mult pentru o achizitie pe teritoriul nord-american pentru motivul ca directorii majoritatii firmelor petroliere au estimat stabilizarea pretului petrolului.

Preturile de achizitii in restul lumii au crescut cu pana la 350%.

Excluzand fosta Uniune Sovietica si America de Nord, valoarea a crescut cu 155%.

Insa cele mai mari preturi s-au inregistrat in Canada datorita stabilitatii politice si mediului fiscal propice.

Raportul a stabilit ca anul trecut s-au incheiat 240 de contracte pe piata mondiala, o crestere de 40% fata de anul trecut.

Cel mai mare volum al tranzactiilor l-au inregistrat companiile private. Printre cele mai mari contracte s-au situat achizitia in valoare de 20 mld. dolari a Unocal de catre Chevron si achizitia de 36 mld. dolari a Burlington Resources de catre ConocoPhilips.

Companiile de nivel mediu au avut o pondere mare in achizitiile facute pe baza unor oferte ostile din cauza faptului ca sunt prea mari spre a se putea feri de gigantii petrolieri, dar prea mici spre a face investitiile necesare unei dezvoltari independente.

De asemenea, companiile petroliere nationale au inregistrat un volum ridicat al fuziunilor si achizitiilor. Contractele incheiate de catre companiile cu capital majoritar de stat au insumat in 2004 aproximativ 30 mld. dolari.

Consolidarea puterii Moscovei asupra intereselor energetice ale Rusiei a dus la preluarea a 10% din actiunile Gazprom care detine monopolul asupra productiei nationale de gaze naturale.

Gazprom, la randul ei, a achizitionat Sibneft, platind 13 miliarde de dolari. Valoarea celor doua tranzactii a ajuns la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

In ciuda exploziei de achizitii de anul trecut, directorii executivi ai multor companii petroliere sustin insa ca achizitiile potentiale raman scumpe in continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO