Business Internaţional

Piaţa muncii din SUA se reechilibrează, fără recesiune: cât concediază sectorul de tehnologie angajează restaurantele şi azilele

Piaţa muncii din SUA se reechilibrează, fără...

Autor: Catalina Apostoiu

12.02.2023, 20:04 1918

Dobânzile sunt în creştere, in­flaţia este ridicată, iar temerile de re­cesiune persistă. Şi totuşi, angajatorii americani continuă să angajeze, scrie The Wall Street Journal. Statele Uni­te au adăugat 1,1 milioane de locuri de muncă în ultimele trei luni şi au ac­celerat angajările în ianuarie. A­cest lucru stârneşte nedumerire, a­vând în vedere încetinirea economiei în 2022, semnele că consumatorii îşi restrâng cheltuielile pe măsură ce eco­nomiile li se epuizează şi seria lungă de anunţuri de disponibilizări, mai ales din sectorul tech.

În spatele boomului de locuri de muncă se află sectoare mari, dar a­desea trecute cu vederea, ale econo­miei. Restaurante, spitale, azile şi centre de îngrijire a copiilor îşi cresc în sfârşit personalul odată ce intră în ultima fază a redresării de după pandemie.

Respectivele noi locuri de muncă compensează cu vârf şi îndesat dis­ponibilizările anunţate de angajatori uriaşi ca Amazon şi Microsoft.

Angajatorii din sectorul servicii­lor de sănătate, educaţie, leisure şi os­pitalitate, cât şi alte servicii ca repa­raţiile auto şi curăţătoriile reprezintă aproximativ 36% din numărul de angajaţi din sectorul privat ca întreg. Împreună, industriile respective ale serviciilor au adăugat 1,19 milioane de locuri de muncă în ultimele şase luni, reprezentând 63% din creşterea totală a numărului de locuri de muncă din sectorul privat în perioada respectivă, în creştere de la 47%.

Comparativ, sectorul tech, care a eliminat locuri de muncă două luni la rând, reprezintă 2% din numărul to­tal al locurilor de muncă din sectorul privat. Seria lungă de angajări din servicii arată că sectoarele cele mai afectate în primele luni ale pande­miei, continuă să-şi revină. Iar aceste creşteri ar putea susţine economia în general suficient de mult pentru ca o recesiune să fie evitată.

Sectoarele din spatele boom-ului de angajări includ hoteluri, spitale şi restaurante, care au făcut disponibilizări în contextul restricţiilor pandemice. După ce cererea a crescut puternic în urma redeschiderilor, acestea au reînceput să angajeze, dar s-au lovit de criza forţei de muncă.

Acum, cu efectele pandemiei diminuându-se, mulţi executivi şi oameni de afaceri din industriile serviciilor spun că găsesc mai uşor forţă de muncă.

Revenirea de pe urma pierderilor de locuri de muncă provocate de pandemie va continua probabil să împingă în sus rata ocupării forţei de muncă, potrivit lui Robert Frick, de la Navy Federal Credit Union.

Datele pe ianuarie arată că angajatorii au adăugat 517.000 de locuri de muncă, aproape triplul nivelului aşteptat de economişti, iar şomajul a coborât la 3,4%, cel mai scăzut din peste 53 de ani. Datele au determinat unii forecasteri să-şi revizuiască poziţiile. Goldman Sachs a indicat 25% şanse ca SUA să intre în recesiune în următorarele 12 luni, de la 35%.

Ultimele date indică o piaţă a locurilor de muncă ce se reechilibrează după perturbările aduse de pandemie, mai degrabă decât una care se îndreaptă către un declin profund.

Oamenii de afaceri, executivii şi economiştii spun că există mai multe motive pentru care mai mulţi muncitori caută joburi: salarii şi beneficia mai mari, teama în scădere de a se îmbolnăvi şi temeri financiare determinate de inflaţia ridicată.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO