Business Internaţional

Piata ipotecara din Cehia a incetinit in T1

24.04.2008, 19:00 22

Piata ipotecara din Cehia a inregistrat un ritm mai lent de crestere in primul trimestru (T1) al acestui an, iar ratele de crestere nu mai sunt alcatuite din doua cifre ca in anii anteriori, reiese din datele publicate de bancile din aceasta tara, conform Prague Daily Monitor.
"Piata ipotecara in ansamblu a avansat cu doua, pana la trei procente in primul trimestru al acestui an. Totusi, rezultatele inregistrate in primul trimestru sunt intotdeauna mai slabe din cauza absentei multor evenimente de promovare si facilitatilor", a declarat Tomas Halla, director al departamentului de credite ipotecare pentru persoane fizice din cadrul bancii Ceska Sporitelna.
Anul trecut, piata ipotecara a inregistrat o crestere de 41 de procente, in acest an bancherii asteptandu-se la o rata de crestere de 10%-20%.
Ceska Sporitelna a inregistrat cea mai pronuntata scadere a volumului de credite ipotecare noi, de 49 de procente.
Martin Techman de la Ceska Sporitelna a declarat ca principala cauza este reprezentata de un declin al vanzarilor realizate de brokerii externi pana la aproape zero.
"In ianuarie si februarie am incheiat noi contracte cu brokerii, in conformitate cu care acestia poarta o responsabilitate sporita pentru creditele ipotecare oferite, iar din acest moment nu au mai fost incheiate noi tranzactii", a adaugat Techman.
Spre deosebire, vanzarile de credite ipotecare in unitatile bancii s-au aflat in crestere.
Valoarea medie a unui credit ipotecar a crescut pana la 1,8 milioane de coroane cehe (71.720 de euro), in timp ce rata medie a dobanzii se ridica la 5,52%, conform datelor publicate de Fincentrum.
In conditiile cresterii recente a ratelor dobanzii, statul ar putea sa inceapa sa sprijine din nou acordarea de noi credite ipotecare pentru achizitionarea unei locuinte sau apartament vechi.
Daca rata medie a dobanzii stabilita de catre Ministerul Dezvoltarii depaseste pragul de cinci procente, statul incepe sa ofere facilitatile.
Statul a suspendat facilitatile in februarie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO