Business Internaţional

Petrolul si fuziunile, cele mai profitabile afaceri de pe Wall Street

20.01.2005, 00:00 15



Cele mai mari bonusuri de pe Wall Street ajung in buzunarele traderilor de titei si a consultantilor care intermediaza fuziuni si achizitii, relateaza Bloomberg. Aceste doua categorii au inregistrat profituri record pe 2004.



Specialistii in fuziuni au beneficiat de cele mai puternice cresteri de venituri. Ei ar putea primi compensatii anuale cu 25% mai mari, pana la o medie de 900.000 dolari (686.937 euro), dupa ce bonusurile de sfarsit de an vor fi adaugate salariilor de baza, a declarat Alan Johnson, presedintele Johnson Associates, o firma de consultanta din New York.



Traderii de bunuri precum petrolul si gazul natural se pot astepta la majorari de 10%, pana la un venit anual de 1,3 milioane dolari (0,99 milioane euro) sau chiar mai mult.



"O data la patru sau cinci ani apare o noua categorie de staruri", a explicat Johnson. "Mai demult erau tranzactiile cu actiuni. Apoi, bancile de investitii. Acum sunt la mare pret traderii din domeniul energiei. Cine ar fi crezut ca va veni vremea traderilor de bunuri?", a mai spus Johnson.



Sezonul bonusurilor ar putea insemna un boom al cheltuielilor pentru sarbatoriri la restaurant sau bunuri de lux, precum automobilele, bijuteriile si vinurile de calitate.



Energia a fost categoria de tranzactionare cu cel mai rapid ritm de crestere din 2004, dominata de nume precum Goldman Sachs Group si Morgan Stanley, potrivit unor estimari facute in luna noiembrie de Brad Hintz, analist la Sanford C. Bernstein, New York. La Goldman Sachs, seful diviziei de trading pe bunuri (care include contractele din domeniul energiei) este Richard Ruzika, in varsta de 45 de ani. Omologul sau de la Morgan Stanley este Neal Shear, in varsta de 50 de ani.



Contributia traderilor de energie la profiturile de pe Wall Street a facut din categoria de venituri fixe (care include bunurile, valutele si obligatiunile) o alegere profitabila in 2004. Veniturile din tranzactionarea de obligatiuni americane au inregistrat o scadere, pe fondul unor majorari ale ratei de dobanda si al unor preturi mai mici.



Goldman Sachs, liderul clasamentului consultantilor de fuziuni in ultimii patru ani consecutiv, a anuntat venituri din preluari cu 45% mai mari in anul fiscal precedent, care s-a incheiat pe 26 noiembrie. Grupul specializat pe fuziuni al Goldman Sachs este condus de Gene Sykes, in varsta de 46 de ani, si de Jack Levy, in varsta de 51 de ani.



Potrivit lui Marc Baranski, care conduce departamentul de servicii financiare al Sibson Consulting, divizie a firmei de consultanta in resurse umane Segal Group, New York, nivelul bonusurilor indica domeniile care aduc firmelor de pe Wall Street cele mai mari profituri.



"Printre domeniile care au mers foarte bine se numara trading-ul pe bunuri si pe valute", a declarat el. Alte activitati profitabile au fost trading-ul in contul firmei (proprietary trading) si titlurile financiare sustinute de plati provenite din ipoteci sau credite comerciale (structured finance).



In acest an, bancile vor trebui sa plateasca salarii mai mari, pentru a evita plecarea managerilor de risc sau a traderilor talentati la fondurile de hedging, este de parere Frank Fernandez, economist sef la Securities Industry Association, un grup cu sedii la New York si Washington.



"Tocilarul de la biroul din spate, care se pricepe la cifre si evalueaza corect riscul, economiseste pentru firma sute de milioane de dolari", a spus Fernandez.



Statul New York a estimat valoarea bonusurilor pe Wall Street la 15,9 miliarde dolari (12,13 miliarde euro), ceea ce ar putea sprijini afacerile retailerilor din Manhattan.



Joan Boening, presedintele unui magazin de antichitati (bijuterii si argintarie) de pe Park Avenue, James Robinson Inc, a declarat ca firma sa are de obicei "un ianurie bun" tocmai din cauza bonusurilor de pe Wall Street. "Eu sunt optimist", a declarat Boening. "Ei primesc bonusurile de Craciun si spun: Acum am banii sa cumpar inelul ala".



Bonusurile primite in contul anului 2004 ar putea fi mai mari decat cele acordate pentru anul precedent. Firmele de pe Wall Street au mentinut relativ constant ritmul cresterii de personal, care s-a situat la nivelul de 3%.



In 2005 insa, firmele de pe Wall Street vor avea cu 4% mai multi angajati, fata de 799.000 in noiembrie 2004, sustine Fernandez. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO